UA / RU
Підтримати ZN.ua

Контрабандне «заклинання», що збулося

Вперше за часи незалежності України до нашої країни намагалися ввезти більше контрабандних сигарет, ніж вивезти з неї.

Автор: Ігор Мельник

Кілька років тому у запалі дискусії один із чиновників Міністерства охорони здоров’я заявив, що, мовляв, нехай краще везуть контрабандні цигарки до України, аніж вивозитимуть з неї. І от минуло не так багато часу - і це «заклинання» збулося.

Цього тижня Державна митна служба оголосила новину: вперше за часи незалежності України до нашої країни намагалися ввезти більше контрабандних сигарет, ніж вивезти з неї. За 4,5 місяця 2012 р. при спробі ввезення в Україну затримано понад 16,5 млн. сигарет - на третину більше, ніж намагалися з неї вивезти. При цьому якщо досі вивозили до країн Євросоюзу цигарки українського виробництва, то зараз дедалі частіше вже на західному кордоні виринає тютюнова контрабанда з молдавськими, білоруськими і російськими акцизними марками.

Якщо до цього ще додати 54 млн. нелегальних сигарет, які за чотири місяці 2012 р. вилучила з обігу Державна податкова служба, то отримаємо понад 70 млн. цигарок.

Причин зростання «тютюнового криміналу» декілька. Найперша - це суттєва різниця в цінах. В Україні сигарети в середньому коштують майже 1 євро, в Росії - 0,6 євро, в Білорусі - 0,46 євро, в Молдові - 0,4 євро, - це офіційні дані Держмитниці. Зрозуміло, що ця різниця пояснюється не різною вартістю тютюну чи паперу для цигарок. Дві третини вартості пачки цигарок складають податки - передовсім тютюновий акциз і ПДВ. І якщо ставки ПДВ в Україні і сусідніх країнах СНД порівнянні, то різниця у ставках акцизу колосальна. Якщо в Україні адвалорна складова тютюнового акцизу становить 25%, то в Росії - лише 7,5%.

До того ж Україна сама собі ускладнила життя, коли цього року декриміналізувала конт-рабанду і нелегальне виробництво цигарок. Ув’язнення за ці злочини скасували, залишили лише штрафи. Але, як заявив народний депутат Сергій Терьохін, в основному штрафи за контрабанду становлять 1700 грн. -мізерна сума у порівнянні з очікуваними прибутками за злочин.

Плюс додайте розмиті кордони з Росією і Молдовою, корупцію - і отримаєте результат: згідно із дослідженням Держспоживінспекції, 39% усіх продавців сигарет торгують зокрема й нелегальними тютюновими виробами.

Але ж курити стали менше, і від акцизів надійшло більше коштів до державного бюджету - виправдовуються ініціатори різких підвищень акцизу в 2008-2010 рр. Так, дійсно, за даними Держкомстату, рівень паління з 2005 до 2011 р. в Україні знизився з 25 до 22%. 3% - це межа статистичної похибки. Коли підвищували акциз у 3-4 рази, обіцяли значно більший ефект.

До того ж парадокс: українці стали палити менше, але гірше. У кіоски починає потрапляти нелегальна продукція такої низької якості, якої Україна досі не знала. У березні було затримано велику партію молдавських контрабандних цигарок Jing Ling. Раніше до України вони майже не потрапляли. Ці цигарки наводять жах на весь Євросоюз не тільки масштабами контрабанди, але й якістю самої продукції. Так, у Берліні в аналогічних сигаретах було виявлено щурячі екскременти і азбест. Інший приклад - на Черкащині сигарети на підпільному заводі виготовлялися взагалі з відходів - а потім збувалися на ринках Черкас і Миколаєва. Чи можна в такій ситуації взагалі говорити про успіхи в боротьбі за здоров’я?

Що ж стосується акцизу - так, у 2011 р. акциз із тютюнових виробів забезпечив 16 млрд. грн. надходжень до держбюджету. Але, по-перше, всі податки, які держава навішує на виробництво, врешті-решт, закладаються в кінцеву ціну товару. Отже ці 16 млрд. грн. заплатили державі не міжнародні тютюнові корпорації, а прості курці - громадяни України.

По-друге, як свідчить досвід розвинутих країн (наприклад Канади), різке посилення контрабанди і нелегального виробництва сигарет може знівелювати позитивний ефект зростання бюджетних надходжень в перші роки після підвищення акцизу.

Коментарі

Степан Дериволков, заступник голови Держмитниці:

- Найбільше тютюнової контрабанди намагаються завезти з Молдови - в середньому ми запобігаємо трьом-чотирьом спробам контрабанди цигарок з цієї країни на день.

Ігор Усик, голова податкової міліції м. Києва:

- На початку травня столична податкова міліція провела рейд на вилучення нелегальних цигарок. Результат: вилучено 3,6 млн. контрабандних цигарок без акцизних марок виробництва Молдови, Росії, Білорусі загальною вартістю понад 2 млн. грн.

Сергій Орєхов, голова Держспоживінспекції:

- Зазвичай нелегальні цигарки продають «з рук». І держава в такому разі програє двічі: не отримує ні акциз із сигарет, ні гроші за ліцензію на їх продаж. Саме нелегальні цигарки найчастіше потрапляють до рук неповнолітніх.