UA / RU
Підтримати ZN.ua

Злочинна організація тримала під контролем Одеську міськраду та бюджет міста - завершено розслідування

Учасники злочинної організації контролювали питання забудови в Одесі, кошти місцевого бюджету та діяльність комунальних підприємств.

НАБУ і САП завершили розслідування у справі нової злочинної організації в Одесі, що тримала під контролем економічне життя міста - від взаємодії із забудовниками до бюджетних закупівель, повідомляє у Telegram Спеціальна антикорупційна прокуратура.

"17 листопада 2023 року прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі щодо злочинної організації, яка контролювала посадовців Одеської міської ради. На сьогодні детективами НАБУ за дорученням прокурора САП відкрито матеріали справи стороні захисту для ознайомлення", - сказано в повідомленні.

Слідством установлено, що учасники злочинної організації контролювали питання забудови в Одесі, розпорядження коштами місцевого бюджету, а також діяльність комунальних підприємств та їхню взаємодію з приватним сектором ринку.

Фактично злочинна організація тримала під контролем усі значні бюджетні витрати Одеси і погоджувала основні питання порядку денного сесій Одеської міськради. Для реалізації злочинних дій особи налагодили процес системного підкупу чиновників і депутатів місцевої ради, які й забезпечували ухвалення потрібних рішень.

Серед співорганізаторів - відомий одеський бізнесмен, довірена особа, а також народний депутат України IV скликання. Крім них учасниками злочинної організації були перший заступник міського голови Одеси, в.о. заступника міського голови Одеси – керівник апарату виконавчого комітету Одеської міськради, заступниця міського голови Одеси, бізнесмен.

У межах досудового розслідування встановлено, що в.о. заступника міського голови Одеси – керівнику апарату виконкому Одеської міськради та члену земельної комісії систематично надавалася неправомірна вигода за вчинення ним дій в інтересах злочинної організації. Загалом з листопада 2021 - по серпень 2022 указана особа отримала понад 2,4 млн грн неправомірної вигоди.

Перший заступник міського голови Одеси, який контролював діяльність підпорядкованих управлінь, створював умови для одержання зловмисниками неправомірної вигоди від суб’єктів господарювання. Так, підозрюваний у складі виконавчого комітету голосував за рішення, якими встановлювалися тарифи на поводження із твердими побутовими відходами у місті, що відповідали інтересам злочинної організації. З березня по липень 2022 року перший заступник та заступниця міського голови Одеси отримали 900 тис. та 300 тис. грн відповідно.

Читайте також: Виявлена корупційна схема в Одесі є наймасштабнішою в Україні — головний детектив НАБУ Калужинський

Про те, чому навіть війна не вилікувала Україну від корупції, читайте в інтерв’ю керівника головного підрозділу детективів НАБУ Андрія Калужинського «У нас люди, які підозрюються чи обвинувачуються в корупції, — рукопожатні. Їх підвищують по службі, у них беруть інтерв’ю та запрошують на заходи», яке він дав вперше за час своєї багаторічної кар’єри у НАБУ.