UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні зросла кількість громадян, які вважають, що процеси відбудови можуть тривати понад 10 років

На зміну настроїв населення, зокрема вплинув перебіг війни.

Громадяни змінили бачення періоду, який може охопити майбутня відбудова України. У березні 2023 року 60% опитаних українців вважали,  що відбудова країни може тривати до десяти років і більше після перемоги. У листопаді ж це число зросло до 73%, йдеться у результатах соціологічного дослідження Transparency International Ukraine.

Фото надане автором

На зміну думок громадян передусім вплинули темп і перебіг війни, пише  заступниця виконавчого директора з операційних питань Transparency International Ukraine Анастасія Мазурок у статті "Українцям потрібна боротьба зі злом, і найдосяжніше зло сьогодні — це корупція. Дослідження".

Читайте також: Війна, корупція та руйнування житла є основними проблемами для більшості українців — опитування

"Проте така зміна настроїв також свідчить про готовність до виваженішого діалогу й підходу до самого розуміння відбудови. Це загалом підкреслює зростання реалізму й прагматизму в суспільних настроях", - наголошує авторка.

Більшість респондентів переконані, що людям, які втратили житло, потрібно зводити будинки вже зараз (56%), відбудова має базуватися на принципі децентралізації (72%), а її стратегію потрібно готувати вже сьогодні (78%).

Окрім цього, збільшилася частка українців, які впевнені у тому, що плани відбудови мають враховувати перебіг воєнних дій (з 11 до 20%).

Раніше повідомлялося, що серед більшості українців страх потенційної корупції займає найвищі позиції в переліку основних побоювань щодо майбутньої відбудови країни.