UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справу Клюєва про заволодіння 200 млн грн передали до суду

В САП нагадали деталі справи.

Справу колишнього першого віцепрем'єр-міністра часів Януковича Андрія Клюєва передали до суду, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Його звинувачують у незаконному володінні державними коштами.

За даними слідства Клюєв у 2010 році разом із тодішнім главою Державного агентства України з інвестицій та інновацій організував привласнення та розтрату бюджетних грошей на користь підконтрольного йому підприємства, а також на користь компаній, підконтрольних експрем’єр-міністру. Сума цих коштів складала понад 195 млн грн. До привласнення цих грошей Клюєвим, вони мали піти на фінансування інноваційних та інвестиційних проєктів у реальному секторі економіки.

Зокрема, 13 років тому Клюєв разом з главою Держінвестицій організував незаконне виділення близько 170 млн грн ВАТ «Завод напівпровідників» нібито для розвитку інноваційного проєкту. Одна він фактично привласнив ці бюджетні кошти, адже став головним бенефіціаром підприємства ще 2008 року.

Читайте також: ВАКС дозволив провести спецрозслідування щодо Клюєва

Згодом за такою ж схемою обвинувачені перерахували на підконтрольні їм товариства 25,3 млн грн нібито для того, аби сприяти розвитку енергозбережних технологій. Однак і цього разу вони фактично розтратили ці гроші.

У САП підкреслили, що такі дії осіб завдали збитків на суму майже 200 млн грн. 

Дії колишнього першого віцепрем’єра кваліфікували за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27 (види співучасників ред.), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – ред.) КК України. Колишньому голові Державного агентства інкриміновано ч. 5 ст. 191 КК України. 

У травні 2017 року Інтерпол зняв з міжнародного розшуку Віктора Януковича та його оточення, включаючи Андрія Клюєва. У березні 2018 року санкції проти Клюєва не продовжила Рада ЄС, а в липні те саме зробив суд Євросоюзу. У 2019 році посли Європейського Союзу погодили виключення Андрія Клюєва із санкційного списку. Того ж року, згідно з щорічним рейтингом 100 найбагатших українців від журналу НВ і компанії Dragon Capital, статки братів-втікачів Андрія та Сергія Клюєва зросли на 258% порівняно з минулим роком. У 2020 році Вищий антикорупційний суд заочно арештував Клюєва та через місяць зняв арешт.

У вересні 2022 року Господарський суд м.Києва визнав банкрутом компанію братів Клюєвих  ПАТ «Актив-страхування», яка була винна державному «Укрексімбанку» 7,06 мільярдів гривень. У лютому 2023 року президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства низку осіб, які мали російське громадянство. Зокрема, йдеться про низку топчиновників часів президентства Віктора Януковича. Серед них був і Андрій Клюєв. У березні Вищий антикорупційний суд дозволив провести спецрозслідування щодо колишнього першого віцепрем’єра України Андрія Клюєва.