UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокурори не зможуть одночасно отримувати зарплату і пенсію – у Генпрокуратурі обіцяють зміни до законодавства

Відповідні пропозиції висловила Рада прокурорів.

П’ятеро керівників обласних прокуратур та керівник однієї зі спеціалізованих прокуратур у сфері оборони написали заяви про звільнення з посад. Про це йдеться у повідомленні Офісу Генерального прокурора.

Йдеться про керівників Запорізької, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Черкаської обласних прокуратур та спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону. Всі вони отримували підвищені пенсії у зв’язку з вислугою років, призначені за рішенням суду.

Як повідомляється, наразі триває службове розслідування щодо правомірності набуття прокурорами статусу особи з інвалідністю та нарахування прокурорам пенсійних виплат.

Водночас, за повідомленням Офісу Генерального прокурора, сьогодні відбулося перше засідання незалежної Комісії з добору кандидатів для включення до кадрового резерву на заміщення керівних посад в обласних та окружних прокуратурах.

Комісія, на переконання Генерального прокурора Андрія Костіна, має підвищити прозорість процесу призначення на посади. 

“Це один з перших елементів комплексної HR-реформи органів прокуратури, започаткованої у липні цього року. Комісія буде оцінювати професійні якості та репутацію кандидатів”, – пояснив посадовець.

Крім цього, Рада прокурорів підтримала внесення змін до Закону України «Про прокуратуру», які покликані унеможливити для прокурорів отримання пенсій одночасно із заробітною платою. 

Згідно з цими пропозиціями, виплата пенсії за вислугу років прокурорам буде здійснюватися лише після їх звільнення з роботи. Тобто за принципом: або зарплата, або пенсія. Відповідні напрацювання, пообіцяв Андрій Костін, будуть передані суб’єкту законодавчої ініціативи.

Читайте також: В яких областях найбільше прокурорів оформили інвалідність: в ОГП назвали цифру

22 жовтня Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив про свою відставку через викриття багатьох фактів про зловживання у очолюваній ним структурі.

Зокрема, відставці передувала низка заяв правоохоронців про зловживання у МСЕК, у різних регіонах України. Згодом стало відомо, що голова медико-соціальної експертної комісії Хмельницької області Тетяна Крупа, яку підозрюють у незаконному збагаченні, оформила інвалідність другої групи для 49 співробітників обласної прокуратури, в тому числі для обласного прокурора Олексія Олійника.

17 жовтня Олійник звільнився з посади керівника Хмельницької обласної прокуратури за власним бажанням. 

Після цього в Офісі генпрокурора почали розслідування, а президент Володимир Зеленський заявив, що чекає швидких рішень від СБУ, ДБР та ОГП.