UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова НАЗК Новіков системно підміняв передбачені законом нормативно-правові акти нікчемними методичками

На незаконну практику звернули увагу міжнародні аудитори комісії з незалежної оцінки діяльності НАЗК.

За час перебування на посаді голови Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков незаконно перевів інституцію в замкнене на себе ручне управління, підміняючи передбачені законодавством нормативно-правові акти необов’язковими до виконання методичками. Про це пише редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова у тексті "Підсумки зовнішнього аудиту НАЗК: стратегічний провал інституції чи Новікова?", посилаючись на результати зовнішньої незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК в 2020-2021 роках.

Аудитори зазначили у висновках: "Однією з найпроблемніших практик стала підміна головою НАЗК ухвалення обов’язкових до виконання підзаконних нормативно-правових актів так званими методичними рекомендаціями або іншими необов’язковими до виконання документами".

Такі документи не реєстрували в Мін’юсті, як це мало б відбуватися з нормативно-правовими актами. Міжнародні експерти комісії з оцінювання НАЗК вважають, що така практика Новікова порушувала положення закону про запобігання корупції, принцип конституційної законності та інші принципи верховенства права. Усе це стосується ключової інституції українського антикорблоку.

Читайте також: Експертна комісія не назвала ефективним НАЗК у 2020-2021 роках: зауваження до прозорості, організації та кадрових рішень

Крім того, аудитори додали, що застосування окресленої процедури давало агентству можливість уникнути публічних консультацій з громадськістю щодо проєктів документів і не оприлюднювати ухвалених актів.

Серйозне занепокоєння комісії викликав і факт, що подібні дії мали системний характер і стосувалися різних сфер діяльності. Зокрема, йдеться про такі ключові сфери, як фінансовий контроль над публічними службовцями і контроль над недопущенням конфлікту інтересів

"Водночас пам’ятаємо, що методичні рекомендації за підписом Новікова — це взагалі не документ, і вони не є обов’язковими до виконання будь-ким. На відміну від прописаного в законі порядку, перевіреного та зареєстрованого Мін’юстом, який може бути аргументом у суді в разі спору навколо дій або бездіяльності того ж таки НАЗК", – наголосила авторка матеріалу.

Аудиторська комісія чітко визначила вищезгадану практику НАЗК незаконною та вимагає від органу змінити систему.

Читайте також: Звільнений заступник глави НАЗК: Це кейс, який має дати по руках будь-кому, хто держінституцію сприймає як власну феоду

У тексті "Підсумки зовнішнього аудиту НАЗК: стратегічний провал інституції чи Новікова?" також йдеться про те, як Національне агентство із запобігання корупції на початку повномасштабного вторгнення Росії спалило всі документи щодо перевірки доброчесності своїх працівників.