UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексдепутата, який незаконно отримав 361 тисячу гривень компенсації, засудили до 3 років тюрми

Раніше повідомлялося, що він мобілізувався до ЗСУ.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду визнала винним колишнього народного депутата Руслана Сольвара у незаконному отриманні 361,5 тис. гривень компенсації винайм номеру у готелі “Київ”. Його засудили до трьох років ув'язнення з річним позбавленням права обіймати посади в державних органах. Також він має сплатити штраф у розмірі 8500 гривень, повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Зазначається, що суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора САП на виправдовувальний вирок ВАКС від 14 червня 2021 року. Цього разу Суд апеляційної інстанції визнав винним депутата у зловживанні владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Читайте також: У Києві затримали ексдепутатку Верховної Ради, яка «заробляла» на медичних довідках для ухилянтів

Як уточнили в САП, ухвала набирає законної сили з моменту проголошення. Її можна оскаржити протягом трьох місяців в касаційному порядку до Верховного Суду.

“Зауважимо, це вдруге суд апеляційної інстанції скасував виправдувальний вирок. Так, 22 вересня 2022 року Апеляційна палата ВАКС постановила обвинувальний вирок стосовно вказаної особи. Однак, Об’єднана палата Верховного Суду скасувала це рішення та скерувала справу на новий розгляд до Апеляційної палати ВАКС”, – йдеться у повідомленні.

Руслан Сольвар був депутатом Верховної Ради сьмого та восьмого скликань (з 2012 по 2019 роки). У листопаді 2014 року він отримав у користування номер у готелі "Київ" коштом державного бюджету у зв'язку з тим, що не мав власного житла у столиці. В березні 2017 року Сольвар отримав у спадщину квартиру в Києві, але  не сповістив про цей факт Управління справами Апарату Верховної ради та продовжив отримувати виплати з держбюджету.

У 2021 році ВАКС визнав депутата невинуватим у зловживанні владою. Однак у вересні 2022 році Апеляційна палата ВАКС визнала його винним, але не у зловживанні владою, а у зловживанні службовим становищем. Йому присудили три роки тюремного ув'язнення. Однак у грудні 2023 року Верховний Суд скасував тюремний вирок щодо Сольвара і відправив справу на новий розгляд в апеляцію ВАКС.

У квітні 2024 року колишнього депутата  відпустили під особисте зобов’язання, а попереднє судове засідання перенесли через його госпіталізацію.

Детальний аналіз цього кейсу читайте у матеріалі Володимира Гришка "Дорогий Руслан Сольвар" Чи могла корупція в судах та медзакладах допомогти ескнардепові уникнути в'язниці?" на ZN.UA.