UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи стало більше злочинів у публічних закупівлях

Автори: Ярослав Пилипенко, Борис Нестеров

«Правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо можливої переплати на тендері» — ви точно хоча б раз бачили подібну новину. Можливо, там було не про переплату, а про корупцію чи фіктивне виконання договору. Але що відбувалося далі? Проєкт DOZORRO розбирався, наскільки часто в Україні відкривають кримінальні провадження щодо можливих злочинів у публічних закупівлях і чим це все закінчується.

Читайте також: У справі про закупку трансформаторів за завищеними цінами АТ «Харківобленерго» оголосили ще дві підозри

Хто відповідає за порушення закупівельного законодавства?

До відповідальності можуть притягнути уповноважену особу, що оголосила закупівлю, а також керівника підприємства, установи чи організації, який підписує угоди. За порушення законодавства передбачено, зокрема, такі види покарань:

Кримінальна відповідальність загалом застосовується до всіх учасників, що причетні до правопорушення. Але найчастіше поширюється саме на керівника замовника, що оголосив закупівлю. До відповідальності притягають за таке:

Довідково: істотною шкодою вважається така, яка в 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (2024 року ця межа становить 151 400 грн). Тяжкими наслідками вважаються такі, що у 250 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян (2024-го це 378 500 грн).

Читайте також: Керівника київського держпідприємства підозрюють у розкраданні 12 млн гривень на закупівлі захисту для танків

Кримінальні провадження проходять такі основні етапи:

Досудове розслідування починається в той момент, коли відомості про правопорушення внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). За його результатами прокурор повинен або закрити кримінальне провадження, або передати обвинувальний акт до суду, де і встановлюватимуть винуватість людини.

Чи стало більше злочинів у публічних закупівлях?

Останніми роками в Україні відкривають відносно сталу кількість кримінальних справ — у межах 700–800 тисяч щороку. Трохи менше було тільки 2022-го, у перший рік повномасштабної війни, — 606 тисяч. Але от у сфері державних закупівель за останні два роки відбувся бум реєстрації нових кримінальних проваджень. Якщо незадовго до повномасштабного вторгнення їх відкривали по 300–340 на рік, то 2023-го кількість зареєстрованих кримінальних проваджень у цій сфері сягнула 779. За перше півріччя 2024-го їх уже є 674. Тобто частка таких справ у загальній масі збільшилася від 0,04 до 0,19%.

Та лише на основі цих чисел не можна сказати, що у закупівлях різко зросла злочинність, — треба дивитися, що з ними було далі.

Після реєстрації правоохоронці глибше розслідують можливе кримінальне правопорушення. Вони можуть закрити провадження, якщо побачать, що насправді злочину немає. У попередні роки закривали від 110 до 240 кримінальних справ. Для деяких із них це відбувалося досить швидко — того ж року, коли й відкриття. Таких справ було приблизно від 25 до 50. В інших кримінальних провадженнях між моментами реєстрації та закриття минуло більше часу.

Читайте також: “Укрзалізниця” має скасувати обмеження у тендерній документації, які дуже скорочують участь у закупівлях

Після досудового розслідування справу передають до суду. Враховуючи тривалість попередніх етапів, це може статися не того ж року, коли її зареєстрували, а через один, два чи навіть більше. Власне, за останні роки до суду того ж року передавали від 20 до 40% відкритих кримінальних проваджень. Вони становили від третини до половини справ, які потрапили до суду за цей період. Решта були ще з попередніх років.

Одним із показників, чи справді в публічних закупівлях зросла злочинність, могла би бути кількість обвинувальних вироків суду. Адже саме суд вирішує, чи винна людина. Але саме цієї статистики щодо сфери публічних закупівель у держорганів немає. Вони ведуть облік вироків за статтями Кримінального кодексу, але не за сферами, в яких здійснили злочин. Це недолік, адже без кількості обвинувальних і виправдувальних вироків суду неможливо комплексно оцінити рівень злочинності у сфері, а також якості досудових розслідувань.

Ми в DOZORRO відстежуємо перебіг і результати тих кримінальних проваджень, які зареєстрували завдяки нашим зверненням.

Що зі справами, які відкрили після звернення DOZORRO?

2023 року за нашими зверненнями було відкрито 41 кримінальне провадження — це 5% від усіх справ у цій сфері, зареєстрованих того року. Завищення цін (переплат) у публічних закупівель стосувалися 40 проваджень. Станом на весну 2024 року за двома справами до суду скерували обвинувальний акт, п’ять — закрили за відсутністю складу злочину. Ще по 34 провадженнях тривало досудове розслідування.

2024 року за зверненням команди DOZORRO вже відкрито 22 кримінальні провадження.

Читайте також: Ексчиновника Міноборони Хмельницького, що підписував закупівлі яєць по 17 гривень, випустили з-під арешту

Найчастіше правоохоронні органи кваліфікували правопорушення, про які ми повідомляли, за статтею 191 ККУ (заволодіння, розкрадання або привласнення державного майна шляхом зловживання службовим становищем) і статтею 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем).

Замість висновків

Кількість кримінальних проваджень у закупівлях останнім часом суттєво зросла: якщо 2021-го їх зареєстрували 343, то торік — 779. Збільшилася і їхня частка у загальній кількості справ: від 0,04 до 0,19%. До суду тепер передають приблизно не 100, а 180 кримінальних справ на рік.

41 провадження 2023 року зареєстрували за зверненнями DOZORRO — це 5% від загальної кількості.

Читайте також: Ексголові департаменту «Укренерго» оголосили підозру в розкраданні грошей на закупівлі бронежилетів

Водночас лише за цими даними не можна сказати, що в публічних закупівлях стало більше корупції чи інших злочинів. Наразі немає статистики по рішеннях суду. А саме він визначає, чи винна людина і яке покарання вона понесе. У цій статистиці мають бути зацікавлені і уряд, щоб розуміти стан справ у сфері публічних закупівель, і правоохоронці. Тому сподіваємося, що держоргани збиратимуть і такі дані, та закликаємо їх до цього.

Матеріал підготовлено в межах проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev.