UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арахамія прокоментував підтримку парламентом ідеї про відкуп за корупцію

За його словами, на прийнятті закону №11340 наполягали міжнародні партнери.

Голова президентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія прокоментував прийняття парламентом у першому читанні законопроєкту №11340, за яким вносяться зміни до угоди зі слідством, а корупціонери можуть відкупитися від вʼязниці. У своєму повідомленні у Telegram він наголосив, що про затвердження документа Україну просили міжнародні партнери.

За словами Арахамії, закон надійшов від партнерів у рамках Ukraine Facility Plan. Парламент голосував за урядову версію законопроєкту, адже саме уряд є перемовником з ЄС у цьому питанні. 

Він додав, що Верховна Рада ухвалила закон тільки у першому читанні. Зараз до нього є "перелік зауважень" від Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) та Вищого антикорупційного суду (ВАКС), які й користуватимуться механізмами, прописаному у законі. 

Голова монобільшості також заявив, що за законопроєктом угода є правом слідства, а не обовʼязком. За словами Арахамії, фінальна його версія проходитиме "залік" від міжнародників. 

Читайте також: Рада планує звільнити ТОП-корупціонерів від будь-якого покарання в обмін на штраф

"Якщо громадянське суспільство вважає цей законопроєкт зрадою, у нього є право і можливість надати свої аргументи представникам посольств і міжнародних організацій. Але я впевнений, що все буде гарно доопрацьовано до другого читання, як це вже було багато разів в подібних ситуаціях", — заявив Арахамія.

Нагадаємо, 18 липня парламент проголосував у першому читанні за законопроєкт №11340. За ним вносяться зміни до умов угоди зі слідством у справах щодо корупційних злочинів. Закон у разі остаточного ухвалення дозволить під час укладання угоди зменшувати покарання за корупцію нижче визначеної межі та дасть змогу не викривати спільників. Покарання уряд пропонує замінити на повне відшкодування шкоди та штраф до 204 млн грн.

Цей закон прокоментували у САП. Там вже заявили, що не підтримують його нинішню версію та вважають, що викриття організаторів корупційного правопорушення має бути обовʼязковою умовою укладання угоди зі слідством.

Про необхідність перезапустити інститут угод, аби збільшити ефективність роботи антикорупційних органів керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко в інтерв'ю ZN.UA говорив ще рік тому.