UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗМІ: Під нові санкції ЄС потрапить 71 людина і сім організацій в Білорусі

Список санкцій розширили в зв'язку з арештом опозиціонера Романа Протасевича.

Європейський Союз збирається накласти санкції на 71 людину і сім організацій в Білорусі. До списку санкцій увійдуть судді і прокурори, які брали участь у винесенні вироків учасникам протесту, парламентарії, представники уряду і правоохоронних органів, а також представники бізнесу, пов'язані з режимом. Про це повідомляє Bloomberg.

Після введення санкцій, особам в "чорному списку" буде заборонено виїжджати в ЄС, а будь-які активи, які знаходяться в Євросоюзі, заморозять.

При цьому не уточнюється, коли саме введуть санкції. Це буде залежати від здатності урядів 27 країн ЄС домовитися.

Читайте також: Європарламент закликає ЄС відключити Білорусь від SWIFT та запровадити секторальні санкції

Нагадаємо, Євросоюз вже наклав санкції на сім білоруських організацій і 88 фізичних осіб, у тому числі на Аляксандра Лукашенка.

23 травня в аеропорту Мінська був екстрено посаджений літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Спочатку повідомлялося про можливе мінування повітряного судна, в аеропорт стягнули пожежних і карети «швидкої допомоги». Пізніше стало відомо про те, що на борту літака знаходиться опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

24 травня в МВС Білорусі повідомили про місцеперебування опозиційного журналіста. Також державні білоруські ЗМІ поширили відео, на якому Протасевич спростовує інформацію про проблеми зі здоров'ям, а також говорить, що співпрацює з білоруськими правоохоронцями і дає свідчення.

Про те, які наслідки матиме викрадення Протасевича для білоруської опозиції, Білорусі та України - читайте в статті Володимира Кравченка «Зона, заборонена для польотів».