UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жінка вперше очолить МЗС Німеччини. Вона пообіцяла жорсткий підхід до Росії та Китаю

Її партія Зелених набрала рекордних для себе 15 відсотків на виборах.

Хоча 40-річна Анналена Бербок зазнала невдачі у своїй спробі перехопити корону Ангели Меркель і стати першим "зеленим" канцлером Німеччини, проте експерт у галузі міжнародного права готова стати першою жінкою-міністром закордонних справ країни. Новим канцлером ймовірно стане лідер соціал-демократів Олаф Шольц.

Вона пообіцяла поставити права людини в центр німецької дипломатії, обіцяючи жорсткіший підхід до Росії та Китаю після торговельного прагматизму часів Меркель, пише AFP. Вона вже говорила, що Німеччина має протистояти російському шантажу за Північним потоком 2.

Майже від початку своєї скелястої передвиборчої кампанії Бербок розчарувала піднесені очікування серією промахів.

Але блискучі виступи на телевізійних дебатах та рекордний результат "зелених" у 15 відсотків на день голосування залишили Бербок усі шанси претендувати на високу посаду.

Мати двох дітей та дипломована юристка характеризується прискіпливою увагою до деталей політики.

"Вона постійно ставить питання, поки не розбереться у питанні", - сказав джерело в партії газеті Handelsblatt. "Вона не відмахуватиметься".

Бербок вирісла на фермі на околицях Ганновера і рано познайомилася з політикою, коли батьки взяли її з собою на антиядерні демонстрації в 1980-х роках, рух, який послужив поштовхом до створення партії "зелених".

У підлітковому віці Бербок брала участь у змаганнях зі стрибків на батуті, здобувши три бронзові медалі на чемпіонатах Німеччини. За її словами, цей вид спорту навчив її "бути хороброю".

Читайте також: "Ми попали у залежність від Росії": лідер "Зелених" Німеччини виступив проти сертифікації "Північного потоку 2" без правил ЄС

Детальніше про те, чи є шанси у «світлофорної» коаліції, читайте у статті Світлани Гуцал Після Меркель: що відбувається у Німеччині”.