UA / RU
Підтримати ZN.ua

Занадто багато вільного часу так само погано, як і його дефіцит — The Washington Post

Людям потрібна оптимальна кількість вільного часу.

Чи бували у вас такі дні, які перетворювалися на тижні, коли у вас було безліч справ, але жодної хвилини для дозвілля? Як і багато хто з нас, професор маркетингу Кассі Могілнер Холмс іноді відчуває, що живе в такому стані. Часто вона не проти опинитися на безлюдному острові, щоб хоча б трохи відпочити. Однак Холмс вирішила дослідити, чи дійсно додатковий вільний час зробить її щасливішою. Виявляється, що весь день лежати наодинці на пляжі може бути не так добре, як здається, пише The Washington Post.

«Чи врятувало б нас життя на безлюдному острові від повсякденних справ? Ні. І це точно не зробило б нас щасливішими», - каже Холмс.

Згідно з результатами дослідження, самопочуття людини покращується зі зростанням кількості вільного часу, але лише до певної межі. Попри те, що занадто мало вільного часу може принести шкоду, його надлишок також погіршує самопочуття.

«Ми виявили, що помірна кількість вільного часу робить людей щасливішими», - каже Марісса Шаріф з Пенсильванського університету.

«Маючи достатньо вільного часу люди стають щасливішими, тому що це знімає стрес. Але, мабуть, найцікавіше те, що для цього потрібна його обмежена кількість. Це тому, що з необмеженою кількістю вільного часу люди вважають, що їм не вистачає відчуття продуктивності та мети», - каже Шаріф.

«Люди не люблять бездіяльності», - вважає Холмс.

Дослідники не назвали оптимальної кількості вільного часу на день. Загалом, однак, ця кількість коливається від двох до п’яти годин, каже Шаріф.

Ті, хто мав менше двох годин вільного часу на день, відчували стрес через свій щільний графік. Але як тільки щоденний вільний час перевищував п’ять годин, самопочуття погіршувалося.

Були, однак, деякі винятки: коли люди з великою кількістю вільного часу проводили його з близькими або відчували, що проводять дозвілля цілеспрямовано, їхнє самопочуття не погіршувалося.

Нове дослідження базується на кількох наборах даних, включаючи опитування про використання часу, проведене Бюро статистики праці США та дослідження робочої сили Товариства з управління людськими ресурсами. Дослідники також провели експерименти, в яких вони просили понад 6 тисяч американців уявити, що було б, якби вони мали певну кількість вільного часу щодня протягом щонайменше півроку, оцінивши при цьому власний стан.

Доцент кафедри маркетингу в Університеті штату Огайо Селін Малкок зазначила, що результати можуть відрізнятися в інших країнах, «де дозвілля оцінюється по-різному». Американці, як правило, більш одержимі роботою, говорить вона.

«На сьогодні ще не було жодного дослідження, яке б зібрало все разом і вивчило зв'язок між дефіцитом вільного часу та його надмірною кількістю», - додає Малкок.

На основі результатів дослідження експерти дають кілька порад щодо того, як оптимізувати свій вільний час, щоб покращити самопочуття.

Вам здається, що у вас занадто багато вільного часу?

Розумно проводьте дозвілля. Згідно з новим дослідженням, люди, які проводили свій вільний час «продуктивно», розвиваючи нові захоплення або займаючись спортом, почувалися щасливішими. Тож, якщо ви недавно вийшли на пенсію або безробітні, і не знаєте, що робити із раптово порожніми днями, подумайте про те, щоб вирушити у подорож або почати вчити нову мову.

Психолог підкреслює, що в цьому контексті «продуктивність» означає цінність.

«Для деяких людей це може бути сидіння на пляжі, а для інших це волонтерство або ремонт будинку», - додає професор.

Товариство інших людей

Нове дослідження показує, що ви, швидше за все, будете щасливі, якщо частину свого вільного часу проведете, займаючись соціальною діяльністю. Деякі види діяльності, про які говорили учасники дослідження, включали спорт або навіть гру в більярд. Якщо люди проводять вільний час разом у соціальних колах, вони також стають щасливішими, зазначають автори дослідження.

«Якщо вам пощастить отримати можливість проводити дозвілля з іншими людьми, це чудовий спосіб не відчути погіршення самопочуття, яке зазвичай приносить необмежена кількість вільного часу», - додає Шаріф.

Переверніть свій кут зору

Недавнє дослідження виявило, що погляд на вільний час як на марнотратного погіршує самопочуття. Люди, які вважали, що вільний час це марнотратство, також частіше страждали від стресу та тривоги. Щоб змінити таке ставлення, психолог пропонує зосередитися на кінцевій меті - насолоджуватися дозвіллям: це покращить ваше самопочуття.

Іноді це означає сказати собі: «Вільний час дійсно зробить мене кращою людиною, кращими батьками, кращими друзями».

«Нагадуйте собі, що все служить своїй меті, включаючи роботу, читання книги або просто бездіяльність», - каже психолог.

Вам здається, що у вас занадто мало вільного часу?

Оцініть, що для вас є найважливішим і що можна виключити зі свого розкладу. Більшість з нас може отримати користь від скорочення графіка, але виконання повсякденних справ часто стає рефлексом.

Розподіл вільного часу вимагає встановлення особистих кордонів та сильного почуття пріоритетів, кажуть експерти. Складіть список всіх речей, які вимагають вашого часу протягом дня, і визначте, які завдання можна відкласти або скасувати.

Головна порада - бути уважним до того, як ви використовуєте свій час.

«Ми повинні знати, що робить нас щасливими», - каже Малкок.

Відкладіть свій розклад

«Графік завдань вбиває вільний час», - каже психолог Габріела Тоніетто. Згідно з її дослідженням, занадто прискіпливе планування дозвілля може зіпсувати його. Це також зменшує очікування від вільного часу.

«Заплановане дозвілля менш приємне, ніж спонтанний або імпровізований відпочинок. Відпочинок за розкладом стає більше схожим на роботу, якщо все розписано. Люди починають говорити: «Ну, це обов’язок», а не те, що ти хочеш зробити», - вважає Тоніетто.

Хоча деяке планування неминуче: складіть плани зустрітися з кимось на обід або вийти з друзями на пробіжку, але зробіть це спонтанно, радить психолог.

Завжди намагайтеся знайти вільний час для себе

Ми знаємо: може бути важко знайти навіть п’ять хвилин на день для себе. Але саме дві години на день, мінімальна кількість вільного часу, протягом якого, згідно з дослідженням, людям потрібно відпочити та позбутися стресу.

Знайти дві години на день для себе цілком можливо, вважає Холмс.

«Перерви на каву, короткі прогулянки, читання книги чи навіть перегляд телевізора враховуються. Вам не потрібно кидати все. Важливо те, що ви виділяєте кілька годин на день і витрачаєте цей час так, як вам хочеться, а не так, як диктують обов’язки», - додає психолог.

Читайте також: The Economist прогнозує, чи може чотириденний робочий тиждень стати нормою

Всім відомо, де живуть найщасливіші люди у світі, адже щороку публікується так званий «рейтинг щастя». Протягом останніх кількох років Фінляндія посідає перше місце. Загалом, жителі скандинавських країн вважаються дуже щасливими. Оскільки вони зламали код щастя, багато людей намагаються наслідувати «скандинавські звички». Просто живіть так, як живуть люди у Фінляндії – ходіть на прогулянки в ліс, поплавайте у льодяній воді - і все буде добре? Але питання щастя набагато складніше. The Atlantic розповідає, як знайти щастя.