UA / RU
Підтримати ZN.ua

Замовники Boeing відмовляються від раніше підписаних контрактів на покупку літаків

Компанія не може вийти з затяжного піке , яке сталося після другої катастрофи з людськими жертвами .

Компанія Boeing продовжує нести величезні збитки, які сталися після катастроф повітряних лайнерів, які спричинили кілька сотень людських жертв.

Національна авіакомпанія Індонезії Garuda Indonesia анулювала багатомільярдний контракт з Boeing на покупку 49 пасажирських літаків 737 MAX 8 після двох катастроф, які сталися за участю цього лайнера. Про це з посиланням на офіційного представника індонезійського перевізника повідомляє агентство France Presse, передає Капітал.

"Ми направили Boeing лист з проханням анулювати замовлення. Пасажири Garuda втратили довіру і не хочуть літати на Boeing 737 MAX", - заявив представник компанії Іхсан Розан.

За словами співрозмовника агентства, авіакомпанія вже отримала за контрактом один з 50 літаків Boeing 737 MAX 8. Залишати цей лайнер або повертати виробникові - це питання поки не вирішене, додав він. Відмовлятися від інших літаків Boeing індонезійська перевізник не має наміру.

Це перший підтверджений випадок повного розірвання контракту з американським авіавиробників після катастрофи, яка відбулася в середині березня. Тоді Boeing 737 MAX 8 авіакомпанії Ethiopian Airlines розбився в Африці, загинули 157 осіб. До цього, в жовтні минулого року, сталася аварія пасажирського літака аналогічної моделі в Індонезії. Жертвами тієї катастрофи стали 189 осіб.



10 березня в Ефіопії зазнав катастрофи авіалайнер компанії Ethiopian Airlines. Boeing 737-800 MAX рейсу ET 302 вранці в неділю вилетів з аеропорту Боле в столиці Ефіопії Аддіс-Абеба до столиці Кенії Найробі. Через кілька хвилин після зльоту літак зник з радарів. О 8:44 за місцевим часом він впав за 62 км від Аддіс-Абеби, в районі міста Бішофту. Трекер Flightradar24 називає можливою причиною аварії неполадки, що виникли відразу після вильоту літака з аеропорту.

На борту літака перебували громадяни 33 держав - 149 пасажирів і восьмеро членів екіпажу. За попередньою інформацією, українців серед загиблих немає.

Рішення про тимчасову заборону польотів Boeing 737 MAX були прийняті в Євросоюзі, Канаді, Україні, Австралії, Китаї, Сінгапурі, Ефіопії, Південної Кореї, а також авіаперевізниками Aeromexico, Cayman Airways, Comair і Aerolíneas Argentinas.

Федеральне управління цивільної авіації США не збиралося закривати повітряний простір для літаків цього типу, проте президент Дональд Трамп розпорядився заборонити польоти Boeing 737 MAX над територією країни.