UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Захоплення влади» в Білорусі: Координаційна рада відкинули можливість перерахунку голосів

У штабі Тіхановської запевняють, що не мають наміру захоплювати владу і впевнені, що діють суто в межах закону

Координаційна рада білоруської опозиції не бачить можливості для перерахунку голосів на президентських виборах, які відбулися 9 серпня, хоча влада і не пропонувала цього робити

Про це заявила журналістам в Мінську член ради Марія Колеснікова, передає «Інтерфакс-Україна».

"Ми точно знаємо, що частина бюлетенів знищена. Тому перерахунок голосів технічно неможливий", - сказала вона.

Також Колеснікова повідомила, що влада не пропонувала опозиції провести перерахунок голосів, а навпаки - відмовилися від будь-якого діалогу і «в порушення регламенту знищили частину бюлетенів".

Крім того, довірена особа Світлани Тіхановвької Ольга Ковалькова заявила, що координаційна рада білоруської опозиції не ставить перед собою мету захоплення влади, як про це заявив Олександр Лукашенко.

"Координаційна рада створюється з ініціативи Світлани Тіхановском з метою організації передачі влади і забезпечення згоди в суспільстві. Він не ставить перед собою за мету захоплення влади", сказала Ковалькова на прес-конференції в Мінську, підкресливши, що Координаційна рада діє в рамках законодавства, "діємо законними способами ".

Читайте також: Протести в Білорусі. День десятий: онлайн

Нагадаємо, Європейський Союз не визнав результати президентських виборів, у Білорусі, переможцем яких Центральна виборча комісія оголосила Олександра Лукашенка. Заява про те, що вибори були сфальсифіковані, і про підготовку санкцій зробив верховний представник ЄС з міжнародних справ Жозеп Боррель.

Перед цим президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії озвучили умови, виконавши які, Лукашенко зможе уникнути міжнародної ізоляції. Вони закликали його припинити насильство, звільнити затриманих і почати діалог з громадянським суспільством за посередництва ЄС.

Однак президент Білорусі відмовився від міжнародної допомоги і заявив, що «країнам, які зараз намагаються виступати посередниками, слід в першу чергу навести лад у себе». 15 серпня Лукашенко провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Росія погодилася надати військову допомогу Білорусі «на першу вимогу» у межах Союзної держави.

«В інтересах Росії послаблення країн, щодо яких вона має активну зовнішню політику... Послаблена, відірвана від Заходу Білорусь виявиться легкою здобиччю для Російської Федерації», - прокоментував розмову президентів голова української дипломатії Дмитро Кулеба.

Слідкуйте за перебігом протестів у нашому текстовому онлайні «Протести в Білорусі. Уся хроніка подій онлайн». Чи впаде режим Лукашенка за результатами вуличних протестів, читайте в статті Володимира Кравченка «Білорусь вимагає змін» для ZN.UA.