UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заяви США про напад Росії на Україну, що готується, ґрунтуються на відкритих і секретних даних — Прайс

Про підготовлену реакцію та дії у разі агресії РФ у Штатах вважають за краще поки що мовчати.

Заяви США про особливо велике скупчення військ Росії біля кордонів України та напад на нас з боку РФ, що готується, ґрунтується на відкритих і секретних даних. Про це заявив представник Держдепу Нед Прайс, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Причини наших побоювань всі ви можете побачити у відкритому доступі. Крім того, деякі наші дані є секретними", — сказав він на брифінгу.

Прайс зазначив журналістам на схожість поведінки Росії у минулому, яка вказує на явно агресивні наміри РФ. При цьому він відмовився давати пряму відповідь на запитання: якою буде реакція Вашингтона у разі загострення ситуації.

"Ми не хочемо заздалегідь повідомляти про наші плани", — сказав представник Держдепу.

У неділю повідомлялося, що керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Кирило Буданов стверджує, що Росія зосередила біля кордонів України понад 92 тис. військовослужбовців і готується до нападу наприкінці січня або на початку лютого 2022 року, при цьому оцінки термінів цієї атаки у розвідок США та України майже збігаються.

"Наші оцінки майже такі самі, як у наших американських колег", — сказав Буданов в інтерв'ю виданню Military Times.

За його словами, така атака, ймовірно, включатиме авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки, за якими підуть повітряно-десантні атаки на сході країни, десантні атаки в Одесі та Маріуполі Донецької області та менше вторгнення через сусідню Білорусь.

Читайте також: У Радфеді Росії заявляють про “миролюбність” стосовно України

Минулого місяця Росія знову почала стягувати війська та техніку до кордонів з Україною, нарощуючи угруповання, що залишилося там після весняних «навчань». Агресивність Росії на дипломатичному та військовому напрямках останніми тижнями суттєво зросла. Міграційна криза в Білорусі, напруженість на Балканах, стрімке зростання цін на газ у Європі – у всіх цих подіях простежується російський слід.

Думки щодо мети таких дій Кремля розходяться: одні експерти бачать у них спробу дестабілізації континенту, інші – ширму для спроби силового захоплення України. Напередодні колишній перший заступник голови АП Росії Владіслав Сурков опублікував нову статтю, в якій натякнув: Росія не відмовиться ані від агресії проти інших країн, ані від своїх імперських амбіцій.

З Вашингтона регулярно звучать слова підтримки Сполученими Штатами України та суворих попереджень Росії. Але важливі не лише меседжі та наративи, які Росія має почути, а й дії, які вона побачить після цього. Докладніше читайте у статті Тетяни Силіної «Відкрите питання: Як Америка захищатиме Україну від Путіна?» у ZN.UA.