UA / RU
Підтримати ZN.ua

Західні ЗМІ обговорюють позбавлення путінської Росії права на ЧС-2018 з футболу

Спортивні санкції можуть бути дуже болючими для країн, які поводяться не так, як належить на міжнародній арені. Приклад - расистська ПАР і пізній СРСР.

Футбольні санкції можуть бути болючими: тільки подивіться на спонсорів, які мають намір втекти від корупційного скандалу у Катарі, пише оглядач The Daily Beast Тунку Вардаджаран. На його думку, наступний ЧС з футболу, який має пройти у Росії, - "ідеальний шанс чинити економічний тиск через анексію Криму".

Якщо звинувачення підтвердяться, що Катар виборов право на проведення ЧС-2022 завдяки підкупу, то у ФІФА, "методи якої - перманентне запрошення до корупції", не буде іншого вибору, ніж відібрати у Катару чемпіонат і почати процедуру його передання іншій країні, вважає автор. Це було б безпрецедентно і вкрай негарно, але спонсори ЧС дають зрозуміти, що жодний інший варіант їх не влаштує.

Однак "ми ігноруємо настільки ж важливе питання про інший суперечний майбутній ЧС - чемпіонат 2018 року у Росії", пише Вардаджаран. Якщо Катар, згідно зі звинуваченнями на його адресу, скуповував голоси і сприяння, то "Росія серйозно порушує міжнародне право: вона вторглася на територію сусідньої суверенної держави і анексувала її", - йдеться у статті.

Автор продовжує: "Звичайно, повномасштабне завдання - не відняти у Росії ЧС, а знайти способи завдати настільки сильної шкоди Москві, що вона відмовиться від території, анексованої в України". На його думку, Захід не має великого бажання вводити економічні санкції, здатні "стривожити путінську державу". Власне, історія свідчить, що такі заходи можуть лише посилити завзятість нації, як було в ПАР у роки апартеїду.

Але приклад ПАР доводить, що спортивні санкції можуть бути болісними. "Так чому б не пригрозити прямо зараз перенесенням ЧС-2018 з Росії, де ще свіжа (особливо в неорадянських колах Путіна) пам'ять про бойкот Олімпіади-80?" - запитує автор.

Оглядач також пропонує поміркувати, чи не слід заздалегідь призначати для ЧС "господарів-дублерів" на випадок, якщо офіційний господар не зможе провести турнір і буде дискваліфікований.

Автор також зауважує: якщо на ЧС не поїдуть команди країн ЄС, США, Японії і Південної Кореї, спонсори поміркують про відхід, "і тоді проведення ЧС-2018 у Росії майже напевно зірветься". ФІФА навряд чи допустить ситуацію, коли від неї вислизають гроші, і буде змушена передати ЧС в країну, "яку вважають прийнятною інші західні країни (і західні компанії-спонсори)".

Росія подала заявку на ЧС лише для того, щоб підвищити свій міжнародний престиж. "І, якщо врахувати її непрощенну поведінку на міжнародній арені, було б доречно знайти спосіб, щоб відмовити Москві у бажаному престижі", - підсумовує автор. !zn

Читайте також:

Гриценко ініціював збір підписів за виключення футбольної збірної Росії з чемпіонату світу

Daily Star: Росію позбавлять ЧС-2018 і віддадуть його Англії

ФІФА розслідує процес визначення господарів ЧС 2018 і 2022 - Росії і Катару