UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загнаний в кут диктатор все ще може постояти за себе - Bloombergview

Росія може стати винятком і не підтвердити теорію про нафтові держави.

Згідно із відомим законом енергетичної політики, низька ціна на нафту повинна спонукати незабаром Росію припинити свої агресивні дії, пише оглядач Леонід Бершидський для Bloombergview.

П'ять років тому Томас Л. Фрідман хвацько сформулював "Перший закон петрополитики", спираючись на дослідження, які показують, що нафтовидобувні країни, як правило, поводять себе більш репресивно і агресивно, коли ціни на нафту високі. Відхід Росії у бік авторитаризму і небезпечного націоналізму за останнє десятиліття, здається, підтверджує цю теорію. Але немає впевненості, що закон буде мати і зворотну дію.

Фрідман був, мабуть, найбільш красномовним, але далеко не першим прихильником цієї теорії. Ще в 2001 році Майкл Л. Росс з Університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі довів, що доходи від продажу нафти обернено пропорційні силі демократичних інститутів. Його пояснення було засновано на фінансовій незалежності нафтових держав від потреб більшості населення. Державні витрати в таких країнах, як правило, зосереджені на заступництві і на запобіганні виникнення активних соціальних класів, які хочуть створювати свою власну долю.

Наслідком першого закону петрополитики є тенденція нафтових держав діяти агресивно по відношенню до країн зарубіжжя. Каллен С. Хендрікс з Університету Денвера писав про те, що нафтові держави, як правило, витрачають багато на безпеку, щоб захистити свої мізерні ресурси, а потім використовувати свої сильні збройні сили, щоб напасти на інших, тому що вони відчувають почуття безкарності.

У своїй колонці для Washington Post Хендрікс використовував свої висновки і заявив, що при різкому падінні цін на нафту світ не стане більш мирним, тому що в результаті невизначеності в нафтові держави стануть більш уразливими.

Якщо теорія петрополитики, підкріплена десятиліттями реальних даних, дійсно виправдовується, то Росія найближчим часом повинна почати схиляється до більш ліберальної внутрішньої політики та припинення своєї зовнішньої агресії.

А поки, пише Бершидський, Путін звернувся до патріотизму і попросив росіян "затягнути тугіше пояси", щоб Росія змогла утримати свої геополітичні амбіції.

Джерела кажуть, що російський президент і його найближче оточення сподіваються, що їх справи підуть вгору протягом наступного року або двох, що дозволить Росії зміцнити свою валюту, повернути звичайний лад і продовжувати займатися марнотратством.

"Якщо ми знаходимося в низькому циклі ціни, яка буде тривати протягом п'яти-семи років, Путін і його система будуть знищені", - заявив головний радник адміністрації колишнього президента Дмитра Медведєва.

Такий результат узгоджується з теорією, згідно з якою дешева нафта піднімає демократію і пригнічує агресію. Так було з Радянським союзом, нагадує автор.

"Якщо нафта залишиться дешевою - це стане останнім випробуванням Путіна в 2016 році", - вважає Бершидський. Якщо ж репресії і націоналістична риторика притримають його популярність, то перший закон петрополитики, можливо, потрібно було б переглянути через такий "приватний" випадок: загнаний в кут диктатор все ще може постояти за себе.

Тим часом ціни на нафту досягли п'ятирічного мінімуму - менше $ 66. C червня нафта подешевшала на 40%, ОПЕК в листопаді не стала скорочувати її здобичіу, що могло б підтримати ринок, а найбільший експортер картелю Саудівська Аравія знизила ціни на січневі партії для США та Азії. Гендиректор національної нафтової компанії Кувейту прогнозує, що світові ціни будуть триматися близько $ 65за барель протягом шести-семи місяців.