UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз знову закликав Білорусь скасувати смертну кару

Євросоюз у черговий раз закликав Білорусь скасувати смертну кару. Країна залишається єдиною в Європі, де застосовується найвища міра покарання.

Європейський союз у черговий раз закликав Білорусь скасувати смертну кару. Про це йдеться у заяві прес-секретаря Високого представника ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Кетрін Ештон.

"Високий представник закликала Білорусь приєднатися до глобального мораторію на застосування смертної кари, як першого кроку до його повного скасування", - йдеться у заяві з приводу нещодавнього винесення Могилівським обласним судом Білорусі смертного вироку одному з засуджених.

В ЄС переконані: незважаючи на тяжкість злочину, вчиненого засудженою до смертної кари особою, "вища міра покарання ніколи не може бути виправданою".

Відзначимо, що в Європі та Центральній Азії єдиною країною, де зберігається смертна кара, залишається Білорусь. У 2012 році там стратили не менше трьох осіб.

Раніше президент Олександр Лукашенко пообіцяв скасувати смертну кару тільки слідом за США.

Нагадаємо також, що правозахисна організація Amnesty International констатувала зниження застосування смертної кари по всьому світу за останнє десятиліття. Згідно з даними моніторингу, вища міра покарання зберігається лише у невеликій групі країн, а рух до відмови від неї спостерігається у всіх куточках світу.

За даними щорічної доповіді, присвяченої практиці смертної кари у світі, в 2012 році були страчені 682 людини - це всього на два випадки більше, ніж у 2011 році. Крім того, у 58 країнах були винесені 1722 смертних вироки, які можуть набути чинності. У 2011 році таких країн було 63, а самих вироків - 1923.

Втім, оптимістичні висновки правозахисників виключають статистику з Китаю, де, як вважає Amnesty International, у 2012 мали місце тисячі страт, інформація про які тримається в таємниці.

У Китаї, як стверджують правозахисники, стратили більше людей, ніж у всіх інших країнах разом узятих.

У п'ятірку країн, де людей страчують найбільше, входять також Іран, Ірак, Саудівська Аравія і США. Від останніх лише трохи відстає Ємен.

Як відомо, в Україні мораторій на виконання смертних вироків уперше почав діяти в 1995 році, що стало умовою для членства країни в Раді Європи. Однак смертні вироки знову продовжили виконувати, оскільки рішення про мораторій було прийнято без дотримання належної процедури.

Така ситуація могла спричинити виключення країни з Ради Європи, але в 1997 році мораторій на виконання смертних вироків почав діяти знову, і відтоді в Україні вже ніколи нікого не страчували. 29 грудня 1999 року Конституційний Суд України визнав, що смертна кара суперечить Конституції України.

У зв'язку з цим, у 2000 році Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального кодексу України, якими остаточно вилучила поняття "смертна кара" з офіційного списку кримінальних покарань України.

Компартія України неодноразово закликала до введення смертної кари за особливо тяжкі злочини.

Зазначимо, що, згідно з опитуванням Research&Branding Group, більше половини українців виступають за відновлення покарання за особливо тяжкі злочини у вигляді смертної кари. !zn

Читайте також:

Комуністи запропонували повернути в Україні смертну кару

Саудівська Аравія вирішила замінити страту на розстріл через нестачу катів

Українці виступають проти вільного володіння зброєю, але за смертну кару