UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа може розділитися, якщо не вижене Путіна з України – Bloomberg

Самообман європейців щодо загроз від війни в Україні може призвести до серйозних наслідків для єдності Заходу.

Виступ міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова в Мюнхені був настільки абсурдним, що делегати з усієї Європи почали сміятися з нього, і це їх об'єднало. Тепер головне перетворити цей сміх в щось більш конструктивне.

Про це пише сьогодні в редакційній статті інформаційна агенція Bloomberg, нагадуючи, що Лавров, описуючи окупацію Криму минулого року, заявив, що це нібито відповідало уставу ООН і пункту про "самовизначення" народів.

При цьому він заявив, що силове приєднання півострова до Росії навіть більш легітимне, ніж об'єднання ФРН і НДР після падіння Берлінської стіни. А СРСР нібито з кінця війни "виступав за цілісність Німеччини".

"Ця суміш цинізму, самообману і самолюбства дуже токсична на фоні суперечок на Заході через політику щодо України. Канцлер Німеччини хоче уникнути втягування в військовий конфлікт проти Росії і виступає за більш стримані економічні санкції. Щоправда, її колеги в Європі навіть цього робити не хочуть", - йдеться в статті.

В цей же час, у США і колишніх країнах СРСР, які нині в ЄС, починають все гучніше звучати закликлики про передачу летального озброєння Україні.

"Якщо російський президент Володимир Путін вважає, що події в Україні – це змова США і НАТО проти Росії, то зброя від США чи НАТО навряд чи змусять його змінити стратегію чи точку зору. Це можливо лише в тому випадку, якщо Путін побачить, що США і Альянс готові зробити все, аби він програв в Україні. Але зараз він цього не бачить", - пише видання.

Частково проблема також полягає в тому, що Європа вдається до самообману і не хоче розуміти серйозність проблеми і критичної необхідності "вигнати" Путіна з України. Якщо в ЄС цього так і не зрозуміють, то наслідки будуть дуже тяжкими: Росія продовжить вторгнення і розділить Україну, а всередині ЄС виникне серйозна політична тріщина, яка також виникне і між Європою і США.

Видання описує, якою саме повинна бути стратегія Заходу проти Росії. Перед усім, США і ЄС провинні посилити санкції, які завдадуть болю російській економіці разом з падінням цін на нафту. При цьому Захід повинен допомагати Україні фінансово і витратити стільки грошей, скільки буде потрібно для запобігання дефолту. Також на переговорах в середу українська сторона повинна пообіцяти, що не вступить в НАТО.

А в обмін на це Росія повинна вивести всі війська з України і погодитися на перекриття кордону за допомогою міжнародного контингенту миротворців. При цьому Кремль повинен визнати право Києва самостійно обирати собі торговельних і економічних партнерів.

"Якщо ж США і Європа продовжать сперечатися щодо протитанкової зброї для України чи далі будуть сперечатися, наскільки викривлене сприйняття дійсності у Лаврова, то останнім, хто засміється в Донбасі буде Путін", - йдеться в статті.

Видання Wall Street Journal писало, що Меркель дала Путіну час до середи, щоб визначитися з мирним планом і пригрозила новими санкціями. В цей же час, сторони готуються до зустрічі "нормандської четвірки" в Мінську у середу. Порошенко, Олланд, Меркель і Путін очікують, що зустріч 11 лютого ознаменує припинення вогню. Видання Financial Times повідомляло, що Путін пропонував Меркель вирішити конфлікт в Україні за "чеченським" сценарієм. Зокрема він хоче, щоб Київ платив терористам на Сході України за мир. The Wall Street Journal писала, що США вирішують, постачати Україні ПТРК "Джавелін".