UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС може підтримати вимоги Нідерландів по Україні - Reuters

Відмова від ратифікації угоди про асоціацію стане програшем для України та Євросоюзу, а також перемогою Москви, вважають європейські чиновники.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте буде наполягати на відсутності будь-яких оборонних і фінансових гарантій для України з боку ЄС і обіцянок вільного проживання і роботи в країнах блоку для українців на найближчому саміті в четвер, повідомляє Reuters.

Відмова ЄС від задоволення вимог голландців піддає небезпеці угоду про асоціацію України і ЄС, яка покликана встановити більш тісні політичні контакти України з країнами Заходу і віддалити її від сфер впливу Москви.

Незважаючи на голосування голландців проти асоціації України і ЄС у квітні цього року, Рютте сподівається повернутися до цього питання і добитися від громадян Нідерландів позитивного рішення питання.

"Ставки дуже високі. Зрештою, якщо угода про асоціацію не буде ратифікована голландцями, це буде поразкою для України і для ЄС, і стане перемогою Росії", - зазначив один з європейських чиновників.

Інший дипломат повідомив про те, що "це дорого, але воно того варте, на даному етапі або це, або нічого", - маючи на увазі можливу підтримку вимог голландців.

Саме тому дипломати очікують згоди з боку ЄС, навіть якщо деякі уряди – особливо близькі союзники України у Східній Європі – будуть стурбовані і роздратовані голландськими вимогами.

В проекті документа, підготовленого голландцями для лідерів ЄС, йдеться про те, що "в ньому не міститься зобов'язань для ЄС і країн-членів щодо забезпечення гарантій колективної безпеки або іншої військової допомоги або сприяння Україні".

Крім того, громадяни України не отримають "право вільно жити і працювати" в ЄС. А сама країна не отримає "додаткової фінансової підтримки" від ЄС.

Жоден з пунктів з нідерландської ультиматуму не був прямо обіцяний Україні. Тим не менш, голландці хочуть бачити ясно виражену заборону.

У проекті документа також йдеться про те, що боротьба з корупцією в Україні є ключем для налагодження більш близьких зв'язків між Києвом і блоком.

Читайте також: Євросоюз та Куба уклали угоду про політичний діалог та співробітництво

Раніше Рютте заявляв про те, що Нідерланди потоплять угоду про асоціацію між Україною та ЄС, якщо вимоги голландців не будуть виконані.

Будь-який компроміс, якого досягнуть лідери ЄС, все одно повинен знайти підтримку в Нідерландах. Рютте і його уряд не спирається на більшість у сенаті, який може в останній момент виступити проти домовленостей Брюсселя з Гаагою. "Праві" і "ліві" парламентарі закликають Рютте виконати результат референдуму. Але прем'єр наполягає на спробі знайти компроміс.

"Було б легко просто виконати результат референдуму. Але причина, через яку я борюся, полягає в моїй переконаності в тому, що Європа повинна залишатися об'єднаною в питанні російської закордонної політики", - сказав він.

Докладніше читайте в статті Тетяни Силіной "Врятують або знищать Нідерланди асоціацію України з ЄС?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".