UA / RU
Підтримати ZN.ua

WSJ: Бразилія розслідує, як Росія використовує її для відправки своїх шпигунів на Захід

Російські агенти, які видають себе за бразильців, привернули увагу США і Норвегії, їх можуть використати в обмінах.

Подвійне життя російського шпигуна, заарештованого на крайній півночі Норвегії, почалося більш ніж десять років тому в місті Падре-Бернарду, яке славиться хіба що виробництвом кукурудзи і сої.

Норвезька влада заявляє, що дослідник одного з університетів, який мав при собі бразильські документи, насправді - агент Москви під глибоким прикриттям. Тож Осло звинувачує чоловіка у шпигунстві. Слідчі простежили його бразильське громадянство за сфальсифікованим свідоцтвом про народження, яке він отримав в Падре-Бернарду. Це вже стало звичною практикою крадіжки особистих даних і шпигунства через Бразилію.

Інший росіянин, який використовував фальшивий бразильський паспорт, ув'язнений у південноамериканській країн. Його в шпигунстві звинувачують США. Минулого року його зупинили правоохоронці в Нідерландах, коли він намагався проникнути до Міжнародного кримінального суду в якості стажера. Третій підозрюваний російський шпигун, який роками жив під бразильським ім'ям у Ріо-де-Жанейро, зник безвісти. 

«Ці інциденти дали поштовх розслідуванням в Бразилії, мета яких - з’ясувати, чи Москва використовує країну в якості інкубатора для агентів під глибоким прикриттям для інфільтрації на Захід. Сама Бразилія опинилася в незручному міжнародному становищі», - пише Wall Street Journal.

Бразильські слідчі не розголошують подробиць свого розслідування. Але вони вважають, що як в самій країні, так і по всьому світу може бути ще багато російських шпигунів, яких досі не виявили, - сказали виданню джерела.

Читайте також: СБУ затримала шпигуна РФ у ЗСУ, який «полював» на ППО

Для США двоє ймовірних агентів, які зараз перебувають під вартою, також представляють можливість для потенційного обміну ув'язненими. Американські чиновники сказали, що вони взаємодіють з країнами, де арештували російських громадян, і відкриті для включення таких в'язнів в угоду про звільнення американців, затриманих в Росії. Це стосується і репортера Wall Street Journal Евана Гершковича, якого арештували за звинуваченням у шпигунстві, яке він сам, журнал і уряд США категорично заперечують. 

У випадку Сєргєя Черкасова, який намагався проникнути до Міжнародного кримінального суду під бразильським ім'ям Віктора Мюллера Феррейри, Бразилія бореться з конкуруючими вимогами про екстрадицію з боку США і Росії. Черкасов відбуває 15-річний термін ув'язнення в самій Бразилії за використання фальшивих документів. А ще проти нього триває розслідування за підозрою в шпигунстві.

Адвокат Пауло Феррейра, який представляє інтереси Черкасова, заявив, що його клієнт зізнався у використанні фальшивих документів, але заперечує підозри в роботі на спецслужби Росії.  У березні США звинуавтили Черкасова в незаконному в'їзді до США під фальшивим бразильським ім’ям, а також в тому, що він діяв як російський агент під час навчання в аспірантурі у Вашингтоні. 

Росія також вимагає його екстрадиції, стверджуючи, що він - наркоторговець. Американські і бразильські чиновники скептично поставилися до такого твердження і сумніваються, що вона правдиве. Згідно з обвинувальним актом США, Черкасов шахрайським шляхом отримав бразильське свідоцтво про народження, яке ідентифікувало його як Віктора Мюллера Феррейру, що народився у квітні 1989 року. Росіянин використав це свідоцтво для отримання інших документів, будуючи своє подвійне життя в Бразилії протягом декількох років.

«Ця потенційна стратегія підкреслює прогалини в системі безпеки бразильської документації, якими можуть скористатися шпигуни. Правоохоронці кажуть, що маючи на руках лише свідоцтво про народження, людина може отримати бразильське посвідчення особи і паспорт, якщо на той час ці документи не були отримані на вказане ім’я», - йдеться в статті.

Читайте також: США попередили про ризики для іноземних компаній у Китаї на тлі нового закону про боротьбу зі шпигунством — Reuters

Коли правоохоронці взяли Черкасова під варту, вони знайшли у нього листа з детальним описом, як джерело в Бразилії допомогло йому отримати фальшиві документи і потенційно може допомогти іншим зробити те ж саме. В тексті росіянин також писав, що за послуги подарував бразильському посереднику намисто вартістю 400 доларів.

У Норвегії в жовтні влада заарештувала чоловіка на ім’я Мілаіл Мікушин, звинувативши його у шпигунстві. На той час він працював науковим співробітником в Університеті Тромсе під бразильським ім'ям Жозе Ассіс Джаммарія. А перед тим впродовж багатьох років під цим ім’ям він працював в університетах Канади.

Влада Бразилії відстежила бразильські документи Мікушина до Падре-Бернарду, міста з населенням близько 30 тисяч людей у бразильському штаті Гояс. У записах головної державної нотаріальної контори міста Жозе Ассіс Джаммарія значиться як особа, що народилася в листопаді 1984 року в сім'ї бізнесмена італійського походження, натуралізованого громадянина Бразилії, і жінки, яка була працівницею школи з Ріо-де-Жанейро.  Правоохоронці намагаються з’ясувати, що сталося зі справжнім Джаммаріа. Один з чиновників сказав, що, швидше за все, це була реальна особа, яка вже померла. 

«Я народився тут і живу вже 54 роки. Я не знаю цієї людини ні на ім’я, ні по фотографії», - сказав Мілтон Олівейра, який працює в мерії Падре-Бернарду, маючи на увазі фотографію Мікушина і його бразильські документи.

Читайте також: Politico: у ЄС проблеми зі шпигунами – чому їх так важко зловити

Інші жителі Падре-Бернарду, в тому числі люди, які працюють в нотаріальних конторах міста, також сказали, що ніколи не чули про нього або про його батьків. В іншому інциденті, що стався наприкінці минулого року, власник компанії з 3-D друку в Ріо-де-Жанейро Герхард Даніель Кампос Віттіх раптово зник під час подорожі за кордон. Його друзі розгорнули кампанію в соціальних мережах з проханням надати інформацію про його місцезнаходження.

Ця кампанія закінчилася в березні, коли грецька розвідка ідентифікувала чоловіка як підозрюваного російського шпигуна на прізвище Шмирьов. Вони заявили, що він втік назад до Росії з жінкою, яку вони ідентифікували як його дружину. Вона теж була шпигункою і жила в Греції під вигаданим ім’ям.