UA / RU
Підтримати ZN.ua

Внутрішні розбіжності заважають Заходу захищати Україну від агресії Росії — EUobserver

Кремль знову розширює тиск на Київ.

Внутрішні розбіжності заважають демократичним країнам Заходу зупинити тиск Росії на Україну. Американські дипломати та офіцери розвідки поінформували дипломатів ЄС про можливість загострення російської агресії та потенційного вторгнення в Україну, пише EUobserver.

«Обмін інформацією та співпраця між США та ЄС дійсно активні», – повідомив представник Євросоюзу.

«США б'ють на сполох, і це добре, тому що навіть найвищі рівні інституцій ЄС тепер усвідомлюють, що на кордоні України загострюється ситуація», – додав він.

Тривога зростає після того, як Росія знову почала стягувати війська до кордонів України та посилювати агресивну риторику.

«Громадян США попереджають про незвичайну військову активність Росії», – зазначили у посольстві США в Києві.

«Я думаю, що атака була б серйозною помилкою для Кремля», - заявила міністр закордонних справ Британії Елізабет Трасс.

На думку трьох колишніх послів США – Деніеля Фріда (Варшава), Джона Гербста (Київ) та Олександра Вершбоу (Москва), Захід має використовувати жорсткі санкції, щоб стримувати Росію.

«Ціна вторгнення повинна включати значне посилення санкцій Заходу, блокування газопроводу "Північний потік-2", який з'єднує Росію та Німеччину, і заморожування офшорних фінансових активів президента РФ Владіміра Путіна та його оточення», - йдеться у публікації американського аналітичного центру Atlantic Council.

Зі свого боку, ЄС підготував документ про варіанти санкцій, коли Росія ще у квітні стягувала війська до українського кордону і ситуація виглядала так, ніби Москва планувала вторгнення. Документ так і не розповсюдили в столицях ЄС, тому що Росія тоді повернула частину військ назад.

Для прикладу, попередні варіанти дій ЄС, коли Росія вперше вторглася в Україну в 2014 році, включали такі заходи, як рекомендація «призупинити участь Москви у великих міжнародних культурних, економічних чи спортивних заходах».

Вони також говорили про «заборону на імпорт газу», якщо Росія буде вести війну «високої інтенсивності».

На думку деяких аналітиків, Захід не повинен чекати, поки Росія знову завдасть удару, перш ніж запроваджувати нові санкції проти Кремля.

Росія вже підтримує міграційну кризу на білорусько-польському кордоні та дестабілізує ситуацію з постачанням газу в Європу на додаток до свого військового тиску на Україну, сказав колишній посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв.

«Не потрібно чекати, поки станеться найгірше», – додав Єлісєєв.

Але на думку одного дипломата ЄС, Путін наразі перебуває на крок попереду в психологічному плані.

«Згрупувавши свої війська на українському кордоні вже один раз у квітні, а потім другий раз на військових навчаннях у вересні, Росія притупила наше почуття пильності», - сказав дипломат.

«А деякі впливові люди в колах ЄС сліпо повторювали російський наратив - що Кремль не має нічого спільного з енергетичною кризою, а газова криза не має нічого спільного з Україною», - додав він.

Франція та Німеччина також закликали Путіна відмовитися від своїх намірів вторгнення.

Але водночас Німеччина продовжує підтримувати російський газопровід «Північний потік-2».

«Німеччина все ще стверджує, що Росія не використовує газ як зброю», – сказав колишній чиновник Конгресу США, вказуючи на нещодавній візит відповідального Німеччини з питань енергетичного переходу Майкла Клора-Берхтольда до Вашингтона.

«І демократи, і республіканці в Конгресі здивовані тим, що Берлін зосереджений на захисті "Північного потоку-2" в той час, коли Росія стоїть на порозі вторгнення в Україну і підтримує міграційну кризу на кордоні Польщі, щоб дестабілізувати континент», - додав колишній чиновник США.

Новий уряд Німеччини очолює лівоцентристська СДП (Соціал-демократична партія), яка має історію відносно прихильного ставлення до Росії. А багато залежних від російського газу держав ЄС навряд чи підтримають енергетичні санкції взимку, зазначив дипломат.

Якщо Німеччина демонструє розділеність поглядів ЄС щодо Росії, то в США також немає узгодженого ставлення до Кремля.

За словами колишнього представника Конгресу США, деякі високопоставлені чиновники Білого дому також намагалися захистити «Північний потік-2».

«Конгрес – це єдиний шанс України з точки зору жорстких енергетичних санкцій», – вважає представник Конгресу США.

«Білий дім намагається налагодити відносини з Берліном після того, як колишній президент США Дональд Трамп майже знищив їх. Ми живемо зі спадщиною епохи Трампа», - сказав дипломат ЄС.

Читайте також: Майже готові до вторгнення: CIT знайшов нові відео з пересуванням російської військової техніки до кордону з Україною

У Міноборони підтвердили загрозу дестабілізації ситуації в Україні взимку. Криза через військову агресію Росії може початися в грудні. 

ZN.UA повідомляло про те, що у Вашингтоні не виключають вторгнення Росії в Україну або наприкінці грудня – на початку січня (коли і Україна, і її західні партнери йдуть на різдвяно-новорічні канікули), або наприкінці зими – на початку весни 2022 року, коли, як розраховують у Кремлі, Україна буде в глибокій енергетичній, економічній та політичній кризі, а втомлений від коронавірусу народ почне  бунтувати, і чинна влада втратить залишки підтримки.

Детальніше читайте в статті Тетяни Силіної «Відкрите питання: Як Америка захищатиме Україну від Путіна?».