UA / RU
Підтримати ZN.ua

США витратили понад $22 млрд на конфлікт на Близькому Сході з 7 жовтня 2023 року: дослідження

Згідно з даними дослідників, сума, надана Ізраїлю торік, є найвищою з моменту початку прямої американської допомоги цій країні в 1959 році.

Проєкт "Ціна війни" в Університеті Брауна виявив, що США витратили щонайменше 22,76 млрд доларів на підтримку Ізраїлю за минулий рік і на пов'язані з цим американські військові операції в регіоні, включаючи боротьбу з підтримуваними Іраном бойовиками-хуситами в Червоному морі. США були провідним постачальником військової допомоги Ізраїлю протягом десятиліть і протягом багатьох років виділяли країні близько 3 мільярдів доларів щорічно, пише The Hill.

Згідно з дослідженням, США також витратили щонайменше 4,86 млрд доларів на підтримку військових активів у регіоні та операції проти повстанців-хуситів у Ємені, які з листопада нападають на комерційне судноплавство в Червоному морі.

Читайте також: Політика Байдена щодо Близького Сходу краща, ніж здається — Bloomberg

США також розгорнули близько 43 тисячі військовослужбовців на Близькому Сході в рамках зусиль, спрямованих на стримування ширшої регіональної війни. Стратегічні військові засоби, направлені в регіон, включають авіаносну ударну групу ВМС США "Лінкольн", десантні кораблі й підводний човен з керованою ракетою.

Це дослідження вважається консервативною оцінкою і, ймовірно, не враховує повної вартості операцій. Ці цифри також не враховують оголошеного в серпні продажу зброї Ізраїлю на суму 20 мільярдів доларів, на реалізацію якого підуть роки.

Читайте також: Спроби Байдена запобігти ескалації на Близькому Сході призвели до протилежного ефекту — WSJ

Нагадаємо, що 26 вересня Ізраїль оголосив, що досягнув домовленості зі США про надання пакету допомоги на суму 8,7 млрд доларів для підтримки військових зусиль, що тривають. Оголошений пакет включає 3,5 млрд доларів на закупівлі воєнного часу і 5,2 млрд доларів на системи протиповітряної оборони.