UA / RU
Підтримати ZN.ua

Великобританія надасть болгарським прикордонникам 40 позашляховиків для висилки біженців

Мігрантів будуть насильно відправляти до кордонів Сербії та Туреччини.

Великобританія пожертвувала 40 позашляховиків болгарському уряду, аби дати йому можливість з більшою ефективністю захищати свої кордони від нелегальних мігрантів зі сходу, повідомляє the Guardian. Рішення про передачу техніки було прийнято незважаючи на те, що цю балканську державу звинувачують у порушенні прав людини.

Рішення про передачу техніки богларським прикордонникам прийняв Міністр оборони Великобританії Майкл Фелон. Чотири десятки автомобілів будуть використовуватись для того, щоб ловити і повертати нелегальних мігрантів до кордонів країни з Сербією та Туреччиною. Вартість переданого болгарській стороні майна перевищить 443 тисячі фунтів стерлінгів.

Читайте також: ЄС і Туреччина не погодили план з подолання кризи біженців - Reuters

Рішення уряду викликало негативну реакцію правозахисників, які вказали на те, що болгарські правоохоронці без розбору повертають до кордонів якшукаючих прихисту людей, так і турецьких мігрантів, часто – після побиття і пограбування.

У жовтні минулого року біля болгарського кордону було застрелено афганського біженеця, який перетнув його з боку Туреччини. Болгарська влада стверджує, що поліцейські зробили попереджувальний постріл, але куля дала рикошет.

Сотні тисяч мігрантів з Сирії, Іраку та Афганістану прокладають собі шлях з Туреччини на Балкани в останні місяці, прагнучи досягти Німеччини, Швеції та інших багатих країн ЄС. Багато мігрантів вважають "балканський шлях" більш безпечним, боячись морських шляхів з Туреччини та грецьких островів.

Як повідомлялося раніше, ЄС планує закрити "балканський маршрут" для мігрантів, взявши кордону балканських країн під посилений контроль. У зв'язку з важким прикордонним гуманітарною кризою про закриття кордонів для біженців оголосила Македонія.

Як йдеться в статті у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна", Європейське агентство з охорони зовнішніх кордонів Frontex змушене визнати, що не справляється з завданням стримування напливу мігрантів і вже закликало на допомогу НАТО для моніторингу Егейського моря.