UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вартість вакцин від коронавірусу та їх ефективність: список

В лідери розробки вийшли чотири компанії

За останній тиждень одразу кілька компаній відзвітували про ефективність своїх вакцин проти коронавірусу після проведення третього етапу клінічних випробувань. Як і передбачалося, в лідери по розробці вийшли американська компанія Moderna, німецько-американська Pfizer/BioNTech, шведсько-британська AstraZeneca та американська Johnson & Johnson. Деякі компанії вже назвали вартість за одну дозу своєї вакцини. Для вакцинації необхідно прийняти дві дози препарату.

Moderna

Moderna зробить 20 мільйонів доз вакцини від COVID-19 у 2020 році за ціною від 25 до 37 доларів за дозу, повідомив глава цієї фармацевтичної компанії Стефан Бансель. Ціна препарату буде залежати від обсягу поставки.

"Це справедлива ціна, якщо врахувати, наскільки високі витрати системи охорони здоров'я, якщо людина важко переносить зараження COVID-19", - пояснив керівник Moderna.

Moderna оголосила, що попередній аналіз показує, що її експериментальна вакцина проти COVID-19 майже на 95 відсотків ефективна в запобіганні захворювань, в тому числі важких випадків. Компанія почала третій етап клінічних випробувань ще влітку. Влада США вже закупили великі партії вакцини та готові почати розподіляти їх по країні, як тільки препарат буде схвалений до застосування. Вакцина цієї компанії на перших етапах буде поширюватися тільки в США.

Pfizer/BioNTech

Новина про високоефективні від Moderna з'явилася через тиждень після того, як фармацевтичний гігант Pfizer і його німецький партнер BioNTech підняли фондовий ринок і надії людей з новиною про те, що їх вакцина ефективна більш ніж на 90%. Після в компанії оголосили, що ефективність розроблюваної нею вакцини проти коронавірусу COVID-19 на завершальній стадії клінічних випробувань склала 95%.

Ціна на їх вакцини становитиме 20 доларів за дозу.

Biontech та Pfizer подали заявку на реєстрацію вакцини. Її можуть поширити по можливості вже через кілька годин після підтвердження реєстрації. Протоколи компанії свідчать про те, що ще до кінця цього року концерн прагне створити 50 млн доз вакцини, а у 2021 - 1,3 млрд доз.

AstraZeneca

Проміжний аналіз клінічних випробувань вакцини від ковіду компанії AstraZeneca та Оксфордського університету у Великій Британії та Бразилії, показали, що препарат виявився високоефективним в запобіганні COVID-19. Один режим дозування показав ефективність вакцини 90%, коли пацієнтам давали половину дози вакцини, а потім повну дозу, щонайменше, з інтервалом в один місяць. Інший режим дозування показав ефективність 62%, коли давали дві повні дози, принаймні, з інтервалом в один місяць. Комбінований аналіз обох схем показав середню ефективність 70%.

Газета Financial Times повідомила про те, що кілька договорів на постачання вказують на ціну близько 3-4 долари за дозу. Це нижче, ніж у конкурентів.

Johnson & Johnson

Ще немає звіту компанії про ефективність їх вакцини оскільки третій етап клінічних випробувань досі триває. Головний науковий співробітник Johnson & Johnson заявив Reuters, що виробник ліків розраховує отримати дозвіл на використання своєї одноразової вакцини до лютого або раніше.

Дослідження вакцини відновилося після паузи в жовтні через проблеми з безпекою вакцини. 

Раніше газета FT писала, що її вартість складе 20 доларів.

Індія

Індійська біотехнологічна компанія Bharat Biotech тільки почала третій етап клінічних випробувань вакцини проти COVID-19. Ціна на неї поки не відома.

Китай

У Китаї підрозділ державної фармацевтичної компанії China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) і зареєстрованої в США Sinovac Biotech розробляють три вакцини в рамках цієї державної програми. Четверта вакцина проти COVID-19, розроблена CanSino Biologics, була схвалена для використання китайськими військовими в червні.

Ведучий епідеміолог Китаю запевняє, що ефективність всіх вакцин перевищує 90%, однак цьому поки немає підтверджень.

Росія

У Росії запевняють, що ефективність вакцини «Спутнік V» нібито становить понад 90%, проте вакцина не пройшла третій етап клінічних випробувань. Щодо ефективності цієї вакцини сумніваються і експерти. Уже повідомлялося про те, що в Росії медики, щеплені вакциною «Спутнік V», захворіли на COVID-19.

Газета "Коммерсант" писала, що ціна однієї ін'єкції "Спутнік V" не перевищить однієї тисячі рублів (близько 13 доларів). Точну ціну назвуть вже цього тижня.