UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вакцина компанії Moderna показала ефективність майже у 95%

Вже дві вакцини можуть бути доступні на обмеженій основі до кінця року

Біотехнологічна фірма Moderna оголосила в понеділок, що попередній аналіз показує, що її експериментальна вакцина проти COVID-19 майже на 95 відсотків ефективна в запобіганні захворювань, в тому числі важких випадків, розповіли у компанії в понеділок.

Відзначається, що це дивовижний початковий результат, який залишає Сполученим Штатам перспективу того, що дві вакцини можуть бути доступні на обмеженій основі до кінця року.

"Первинна кінцева точка дослідження 3-ї фази заснована на аналізі підтверджених і дозволених випадків COVID-19, починаючи з двох тижнів після другої дози вакцини. Цей перший проміжний аналіз був заснований на 95 випадках, з яких 90 випадків COVID-19 спостерігалися в групі плацебо проти 5 випадків в групі мРНК-1273, в результаті чого бальна оцінка ефективності вакцини склала 94,5%", - розповіли в Moderna.

Новина з'явилася через тиждень після того, як фармацевтичний гігант Pfizer і його німецький партнер BioNTech підняли фондовий ринок і надії людей з новиною про те, що їх вакцина ефективна більш ніж на 90%.

Читайте також: Україна може отримати вакцину від COVID-19 у другому кварталі 2021 - ВООЗ

При цьому повідомлялося, що існують значні логістичні перешкоди для досягнення масової вакцинації, адже вакцинація ще не проводилася в такому масштабі. Також необхідно виготовити відповідне обладнання для вакцинації, транспортувати його з заводів і доставити в місцеві медичні центри. До того ж, сама вакцина вимагає спеціальних умов зберігання, наприклад, вакцина Pfizer вимагає зберігання в морозильній камері при низькій температурі.