UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вакцина проти коронавірусу може бути готова вже до листопада – провідний інфекціоніст США

За останні 25 років американські регулятори схвалили вакцини лише від семи нових захворювань.

Вакцина проти нового коронавірусу SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19, може бути готова до використання до кінця цього року, заявив у середу провідний інфекціоніст США Ентоні Фаучі в ефірі американського телеканалу CNN.

Однак глава ключової фармкомпанії із США сумнівається в термінах створення вакцини проти COVID-19. Головний виконавчий директор Merck & Co. Кеннет Фрейзер каже, що розробка вакцини може зайняти більше часу, ніж прогнозують деякі компанії, що займаються розробкою. Він засумнівався в тому, що вакцина буде доступна через 12-18 місяців.

"Я говорив у січні, що це (створення вакцини) піде рік-півтора...Я все ще думаю, у нас є хороші шанси на те, що, якщо все складеться, ми можемо отримати готову до використання вакцину до кінця року, до листопада-грудня," - заявив Фаучі.

За даними ВООЗ, зараз є 10 вакцин, які, можливо, підходять для боротьби з коронавірусом. Всі вони проходять клінічні випробування на людях.

Над розробкою вакцини працюють такі компанії, як Johnson & Johnson, Moderna, а також Оксфордський університет.

Як повідомляла у квітні газета The New York Times, у команди Оксфорда, ймовірно, - більший прогрес у створенні вакцини. Очікується, що перші кілька мільйонів доз вакцини команда університету підготує в кращому випадку вже до вересня.

Merck у вівторок оголосила про двох програмах розробки вакцини від COVID-19.

Читайте також: США зменшать допомогу Афганістану через кризу

Американська біотехнологічна компанія Moderna, яка також розробляє вакцину від коронавірусу, прогнозує, що вона буде готова для використання в екстрених ситуаціях восени.

Ще один розробник вакцини - компанія Novavax - повідомив, що планує отримати дозвіл на її застосування в екстрених випадках до кінця року.

Зазначимо, що за останні 25 років американські регулятори схвалили вакцини лише від семи нових захворювань.