UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Нідерландах адвокат запідозрив, що референдум щодо України був незаконним

Він вказує та не, що підписи за проведення референдуму були зібрані неправильно.

Нідерландський адвокат Герард Спонг переконаний, що референдум щодо ратифікації угоди про асоціацію між Україною і ЄС був незаконним.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише сьогодні нідерландське видання De Telegraaf. За словами Спонга, уряду навіть варто було б розпочати кримінальне розслідування проти організаторів голосування, яке відбулося в середу. Адже вони збирали підписи для проведення референдуму під хибним приводом. Йшлося насправді про нідерландске невдоволення ЄС, а не про асоціацію з Україною.

Спонг звернув увагу на те, що самі організатори визнали в одному з інтерв'ю, що українсько-європейська угода їх не цікавить.

Читайте також: Клімкін впевнений, що референдум в Нідерландах не завадить Україні отримати безвізовий режим з ЄС

"Організатори самі в інтерв'ю NRC це визнали. А це злочин, бо згідно зі статтею 98 закону про консультативний референдум, заборонено збирати підписи під хибним приводом" - пояснив адвокат.

Раніше кацлер ФРН Ангела Меркель заявила, відмова жителів Нідерландів підтримати на референдумі ратифікацію Угоди про асоціацію ЄС з Україною не стане непереборною проблемою для інститутів Євросоюзу.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін запевнив, що референдум в Нідерландах не вплине на практичне застосування асоціації Україна-ЄС. Він додав, що зараз влада Нідерландів і політики будуть радитися, як далі діяти. Також президент Петро Порошенко теж заявив, що підсумки референдуму в Нідерландах не є перешкодою на шляху України в Європу. При цьому він нагалав, що голосування в королівстві має "виключно консультативний характер".