UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ЄС ухвалили рішення про посилення захисту дітей в умовах збройних конфліктів через війну в Україні

Зокрема, йдеться про запобігання торгівлі дітьми, їх вербування збройними силами та розлучення з сім'ями.

Рада ЄС ухвалила стратегію Євросоюзу стосовно посилення захисту прав дітей у кризових чи надзвичайних ситуаціях, зокрема, під час збройних конфліктів. Висновки було розглянуто через систематичні і грубі порушення прав дитини з боку російських окупантів в Україні.  

У відповідному документі на сайті Євроради йдеться про те, що під час збройних конфліктів діти є однією з найменш захищених категорій населення. 

«Рада вказує на необхідність захисту дітей, які зіткнулися зі збройними конфліктами та їх наслідками, зокрема, захисту їх від вербування з боку збройних сил, від торгівлі людьми, незаконного усиновлення, сексуальної експлуатації та розлучення з сім'ями», – йдеться у комюніке, опублікованому в Брюсселі.

Рада ЄС закликає держави-члени союзу покращити захист дітей у надзвичайних ситуаціях, посилити боротьбу з торгівлею дітьми, визначити стратегії виявлення жертв торгівлі людьми та підвищити поінформованість серед дітей та їхніх сімей щодо ризику експлуатації.

Читайте також: Окупанти використовували гру на смартфоні для вербування українських дітей

Окремо представники ЄР зробили акцент на тому, що надзвичайні ситуації можуть використовуватися корисливим чином з погляду опіки над дітьми. Зокрема, там наголосили, що під час військових конфліктів не повинно відбуватися жодних усиновлень.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну окупанти незаконно вивезли на територію РФ щонайменше 232 тисячі дітей.

Читайте також: Понад 679 дітей постраждали від збройної агресії РФ в Україні, 241 дитина загинула — Офіс генпрокурора

З початку повномасштабної війни окупанти вивезли до Росії понад дві тисячі українських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Чому так сталося? Як бачить влада проблеми у сфері захисту дітей та як планує їх вирішувати під час та після війни? Чи можна зараз усиновити дитину, і чи потрібно спрощувати процедуру? Читайте про це в інтерв'ю Алли Котляр із радницею — уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'єю Герасимчук: «Діти не повинні жити у закладах, кожна дитина має мати сім'ю».