UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна шукатиме російських військових злочинців по всьому світу: в РНБО розповіли деталі

Більше не залишилось місць, де представники кровопролитного путінського режиму могли б почувати себе в безпеці. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що в Україні створили спеціальний орган, який буде шукати російських військових злочинців в будь-якій точці світу. Про це він розповів під час телемарафону

"Такий орган у нас є. І всі покидьки, які брали участь у тих речах, про які ви сказали (військові злочини на окупованих територіях України), вони обов’язково будуть покарані. Де б вони не знаходилися, у якій би точці світу ми їх не знаходили. Ніхто не залишиться безкарним через те, що він убивав наших дітей, людей, наше мирне населення. Усі будуть без винятку покарані", — запевнив він.

Данілов переконує, що росіяни, які вчиняли звірства стосовно українців на окупованих територіях, не зможуть сховатися у сучасному світі. 

"Звідки б ви не були — з Тули, з Москви, з якихось інших міст РФ, поки вона не розвалилася на клаптики — ви будете за це нести покарання", — наголосив секретар РНБО.

Читайте також: Експерти-криміналісти зі Словаччини допомагатимуть розслідувати військові злочини РФ - Венедиктова

Нагадаємо, до розслідування воєнних злочинів російських військових в Україні приєднався отець Патрік Дебуа, який 20 років розслідував злочини нацистів в часи Другої світової війни. Він є президентом та засновником організації "Яхад-Ін Унум". В нашій країні вона в першу чергу сконцентрується на записі показів очевидців.

Попри те, що Київ узяв на себе зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС ратифікувати Римський статут, українська влада досі цього не зробила. Чому? Як це може позначитися на міжнародному розслідуванні злочинів, вчинених російськими військовими в Маріуполі, Харкові, Херсоні, Бучі, Бородянці, Ірпені, Чернігові, Волновасі та багатьох інших українських містах і селах? Відповіді на ці та інші запитання — в інтерв'ю ZN.UA заступника генерального прокурора України у 2019–2021 роках Гюндуза Мамедова "Чому нашій країні необхідно ратифікувати Римський статут".