UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Оманській затоці після масштабної пожежі затонуло найбільше судно ВМС Ірану

Вогонь на судні міг спалахнути після атаки.

В Оманській затоці затонуло допоміжне судно Khark - найбільше навчальне і логістичне судно ВМС Ірану, повідомляє місцеве агентство Tasnim.

Військове судно прямувало у міжнародні води для участі в навчальній морській операції, і перебувало поблизу іранського порту Джаск, коли на його борту спалахнула пожежа, повідомили в управлінні зі зв'язків із громадськістю ВМС Ірану.

Вогонь швидко поширився на всі частини судна, пожежу на борту намагалися загасити майже добу, але марно - Khark затонув. Екіпаж судна оперативно евакуювали на берег, моряки не постраждали.

The Wall Street Journal і The New York Times наводять іншу версію подій в Оманській затоці. За даними співрозмовників журналістів, судно було атаковане військовими Ізраїлю.

Після нанесення удару Тель-Авів поінформував Вашингтон, повідомивши, що атака стала відповіддю на попередні іранські удари по ізраїльських суднах, пише агентство «Інтерфакс-Україна».

Судно Khark збудоване у Великій Британії і використовувалося ВМС Ірану понад 40 років. Судно вважалося найбільшим за тоннажем у Військово-морських силах Ірану.

Читайте також: Іран помилково потопив свій корабель під час навчань – ЗМІ

Нагадаємо, 11 травня із сектора Газа по території Ізраїлю випустили близько 150 ракет, за тиждень їх кількість перевищила три тисячі. Іран активно підтримує рух ХАМАС.

У відповідь Ізраїльське командування повідомило про початок масштабної операції проти бойовиків «ХАМАС» та «Ісламського джихаду» в Секторі Газа.

Докладніше причини нової ескалації і її наслідки, читайте в статті Олександра Хребта «Тисяча і один ракетний удар» у ZN.UA.