UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ВООЗ відповіли на дані вчених про нижчу ефективність вакцини Pfizer проти штаму «Омікрон»

Дослідження впливу вакцин на новий штам коронавірусу провели південно-африканські вчені.

Південноафриканські вчені провели дослідження, згідно з яким ефективність вакцини Pfizer до 40 разів нижча проти штаму коронавірусу «Омікрон». Проте в інтерв'ю AFP директор Всесвітньої організації охорони здоров'я з надзвичайних ситуацій Майкл Раян заявив, що створені проти коронавірусу вакцини, як і раніше, повинні захищати від тяжкого перебігу хвороби людей, які інфікувалися штамом «Омікрон».

Раян попередив, що потрібні додаткові дослідження, щоб судити про серйозність нового штаму коронавірусу. За його словами, хоча «Омікрон», ймовірно, заразніший, «дуже малоймовірно», щоб він повністю обходив захист від вакцинації.

«Попередні дані не вказують на те, що це серйозніше. У всякому разі, це робиться у бік меншої суворості», – сказав Раян.

За його словами, зараз є високоефективні вакцини, які на даний момент показали свою ефективність проти всіх штамів коронавірусу, якщо говорити про тяжки перебіг хвороби та госпіталізацію.

«Немає жодних підстав очікувати, що цього не буде для «Омікрона», – додав Райан

Водночас він визнав, що існуючі вакцини можуть виявитися менш ефективними проти «Омікрону», який налічує понад 30 мутацій у шипованому білку, що покриває його поверхню та дозволяє проникати у клітини.

Читайте також: У Великій Британії відзначили незвичайний симптом штаму "Омікрон" у дітей

У дослідженні південноафриканських вчених йшлося, що антитіла людей, які вакцинувалися або природно інфікувалися коронавірусом, були значно дієвішими проти «Омікрону». Вказано, що здатність вислизати від вакцини у «Омікрону» в 5-10 разів краща, ніж у штаму «Бета», також вперше виявленого в ПАР.

Що стосується безпосередньо вакцини Pfizer, то у людей з обома дозами препарату здатність їх антитіл нейтралізувати «Омікрон» була нижчою від 20 до 40 разів у порівнянні з вихідним варіантом коронавірусу. При цьому наголошувалося, що дослідження було дуже обмеженим, оскільки його проводили на вірусі штаму «Омікрон», вирощеному в лабораторії. Тести проводилися на зразках крові лише 12 вакцинованих людей.

Поява нового штаму коронавірусу – новий виклик не тільки для охорони здоров'я України, а й для всього людства. Що за фрукт «омікрон» і чого від нього чекати Україні, читайте у статті Віктора Гавури «COVID-19: «омікрон» — нове випробування для України» у ZN.UA.