UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС Франції відмовилися визнавати незалежність Нагірного Карабаху

Позиція французького уряду щодо Нагірного Карабаху залишається незмінною, незважаючи на майже одноголосну резолюцію Сенату.

Уряд Франції не визнає і не збирається визнавати невизнану Нагірно-Карабахську республіки. Про це йдеться в комюніке Міністерства закордонних справ Франції, що роздали журналістам на брифінгу в четвер, 26 листопада, передає «ТАСС».

«25 листопада Сенат прийняв резолюцію, що закликає до визнання французькою владою невизнаної Нагірно-Карабахської республіки. Під час дебатів, що передували голосуванню, державний секретар при МЗС Жан-Батист Лемуан нагадав позицію французького уряду з цього питання. Франція не визнає невизнану Нагірно-Карабахську республіку», - сказано в заяві.

Сенат Франції підтримав резолюцію щодо Нагірного Карабаху 25 листопада. Сенатори закликали французький уряд визнати Нагірно-Карабахську республіку і зробити це визнання «інструментом переговорів для встановлення міцного миру», розслідувати військові злочини, забезпечити мешканців регіону гуманітарною допомогою, а також  підняти перед державами Євросоюзу питання про роль Туреччини у військовому конфлікті. Резолюцію підтримали 305 сенаторів, один проголосував проти. Документ носить рекомендаційний характер.

У МЗС Франції розкритикували рішення Сенату. Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що резолюція - це «історичне рішення». У Баку її називали «клаптиком паперу» і вручили ноту протесту французькому послу.

Відзначимо, що у Франції проживає численна і впливова вірменська діаспора.

Читайте також: Вірменія та Азербайджан обмінялися тілами загиблих під час конфлікту в Карабаху

Бойові дії в Нагірному Карабаху загострилися 27 вересня. Вірменія і Азербайджан звинуватили один одного в наступальних діях і ракетних обстрілах житлових кварталів. Обидві держави оголосили військовий стан, а Вірменія - ще й загальну мобілізацію.

Лише підписання азербайджансько-вірмено-російського заяви про припинення вогню вберегло Вірменію від повного розгрому в другій нагірно-карабахській війні. Згідно з домовленостями, Азербайджан в протягом листопада - грудня відновлює контроль над Агдамським, Кельбаджарським і Лачинським районами.

Але якщо для Єревана ця угода - можливість утриматися на краю прірви, то навіщо Баку підписувати документ, коли повна перемога здавалася такою близькою? Про наслідки війни читайте в статті Володимира Кравченка «Ціна миру».

Детальніше про те, чи є переможці у війні за Нагірний Карабах і яка роль Туреччини на Південному Кавказі, читайте в статті Євгенії Габер "Кавказькі полонені".