UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МВС Білорусі назвали точну кількість затриманих на Марші Героїв

Крім силовиків у розгоні протестів брали участь "тітушки".

У Білорусі на акціях протесту 13 вересня затримали 774 людини, повідомило Міністерство внутрішніх справ Білорусі. Більшість затриманих - жителі Мінська.

«Затримано 774 особи, в Мінську - понад 500. У місця тримання затриманих відправлені 544 людини», - заявили у відомстві.

У Мінську на Марш Героїв вийшли щонайменше 150 тисяч протестувальників, що підтверджують кадри фото- і відеозйомки. Однак у міністерстві заявили про «колону чисельністю до 15 тисяч осіб».

Затримання почалися о другій половині дня. Людей затримували в Мінську, Гродно, Бресті, Солігорськ, Бобруйську, Могильові. Крім силовиків, у них брали участь так звані тітушки.

У Бресті силовики застосували для розгону протестувальників водомети, а біля елітного селища Дрозди, де живе номенклатура режиму Лукашенка, міліціонери стріляли в повітря з помпових рушниць.

Також повідомлялося про застосування світлошумових гранат, але в МВС цю інформацію не підтвердили.

Читайте також: Затриманих у Мінську журналістів звинувачують в участі в несанкціонованому заході

У Білорусі вже місяць тривають протести проти режиму Алєксандра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Алєксандр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них вже вшосте. Згідно з офіційними даними ЦВК, він отримав 80%, а Світлана Тихановська – 10% голосів виборців.

ОМОН застосовує проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ятеро протестуювальників загинули, десятки зникли безвісти.

Режим Алєксандра Лукашенка зробив ставку на час як на природний фактор зменшення кількості протестувальників. Але одночасно намагається точковими репресіями збити протести і взяти ситуацію під контроль. Докладніше про те, чи вдасться йому це –у статті Володимира Кравченка «Разом чи нарізно?» для ZN.UA.