UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мурманську горів російський атомний контейнеровоз

Пожежу ліквідували за допомогою мурманських вогнеборців менше , ніж за годину

24 грудня, близько 22:15 за київським часом, на єдиному у світі російському атомному контейнеровозі-криголамі «Севморпуть», побудованому у 1988 році, розпочалася пожежа. За повідомленням російського пропагандистського агентства «ТАСС», судно стояло на причалі підприємства «Атомфлот» у Мурманську (Росія). 

О 23:00 за київським часом головне управління МНС Росії у Мурманській області повідомило, що пожежа ліквідована їхніми співробітниками, що прибули на місце пригоди. Заявляється, що пожежа виникла у каюті судна й зайняла загальну площу 30 квадратних метрів. Повідомляється, що постраждалих немає. 

Читайте також: Росія вперше дозволила неукріпленим нафтовим танкерам рухатися через Арктику: це загрожує екологічною катастрофою — FT

Нагадаємо, у жовтні у Фінляндії припускали, що російське судно «Севморпуть» могло пошкодити газопровід Balticconnector у Балтійському морі, але пізніше з’ясувалося, що це зробило китайське судно.  

У листопаді газета Financial Times заявила, що Росія та Китай «відкривають новий антизахідний фронт в Арктиці». Москва вже давно заявляє про своє панування в регіоні, в той час як Пекін має там власні комерційні та військові амбіції. 

Читайте також: Росія значно підвищила прогноз обсягу своїх вантажних перевезень через Арктику

Ще у грудні 2022 року генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс вимушений «подвоїти свою присутність» в Арктиці, оскільки військову присутність в регіоні збільшила Росія – незважаючи на втрати в Україні.