UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Латвії знайшли останки першої жертви чуми

Це був мисливець-збирач - чоловік років двадцяти, заражений древнім штамом чуми, що викликається бактерією Yersinia pestis.

Людина, яка померла понад 5 тис років тому в Латвії, була заражена найранішим відомим штамом чуми, повідомляє BBC News.

"Це найстаріша ідентифікована жертва чуми, яка у нас є", - сказав доктор Бен Краузе-Кьора з Кільського університету в Німеччині.

Останки померлого були знайдені з трьома іншими в неолітичному похованні в Латвії на березі річки Салац, яка впадає в Балтійське море.

Дослідники секвенували ДНК з кісток і зубів людей і виявили, що один мисливець-збирач - чоловік років двадцяти - був заражений древнім штамом чуми, що викликається бактерією Yersinia pestis.

"Швидше за все, його вкусив гризун. Людина отримала первинну інфекцію Yersinia pestis і померла через пару днів - може бути, через тиждень - від септичного шоку", - додав Краузе-Кіор.

Дослідники припускають, що древній штам з'явився близько 7000 років тому, коли сільське господарство тільки починало зароджуватися в Центральній Європі.

Бактерія, на думку фахівців, могла передаватися від тварин до людей.

"Стара" форма чуми була заразною.

Згодом вона пристосувалася до зараження людей і перетворилася в форму, відому як бубонна чума, яка поширювалася блохами і лютувала в середньовічній Європі.

Читайте також: На тлі спалаху коронавірусу в Франції почали рости продажі роману "Чума" Камю

Раніше Національна комісія охорони здоров'я Китаю повідомила про перший випадок зараження людини пташиним грипом штаму H10N3. Влада країни стверджує, що причин для занепокоєння немає, оскільки у штаму «немає ефективної здатності заражати людей».