UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вакцина COVID-19: які країни вже почали тестування на людях

Вчені по всьому світу продовжують працювати над пошуком ефективної вакцини від коронавірусу.

Німецька компанія BioNtech, що працює спільно з американським фармацевтичним гігантом Pfizer, вже почала клінічні випробування потенційної вакцини проти коронавирусу. Видання ZN.UA зібрало важливу інформацію про дослідження вакцини проти COVID-19.

США

Випробування вакцини в США повинні початися вже на наступному тижні, уточнює Pfizer. Компанія повідомляє, що, при успішному випробуванні, вакцина може бути готова до екстреного застосування вже восени. Компанія бере участь у глобальній гонці за першість у створенні щеплення проти COVID-19.

Сьогодні у нас розгортається масштабна криза, і багатьом потрібно швидке рішення проблеми. Ми розробляємо вакцину і оцінюємо їх ефективність. Початкові результати можуть бути опубліковані вже на початку наступного місяця,
- повідомив генеральний директор Pfizer Альберт Бурла.

Також, ще дві вакцини вже випробовують на людях в США. Вакцини розробляють американські фармацевти з Moderna Inc і Inovio Pharmaceuticals Inc.

Вчені з Піттсбурзького університету опублікували перші результати доклінічних досліджень потенційної вакцини проти вірусу SARS-CoV-2. Результати випробувань вакцини були опубліковані в журналі The Lancet. Дослідники підкреслюють, що могли діяти швидко, оскільки у них були напрацювання, зроблені під час попередніх пандемій коронавірусів.

Провідний інфекціоніст США Ентоні Фаучі заявив в інтерв'ю телеканалу NBC, що до січня наступного року в США можуть бути готові сотні мільйонів доз вакцини проти коронавирусу COVID-19.

"Ми хочемо діяти швидко, але в той же час хочемо переконатися, що вакцина буде безпечна і ефективна, я думаю, це реально в разі, якщо все складеться", - додав Фаучі.

Китай

У китайському місті Ухань 108 добровольцям у віці 18-60 років ввели експериментальну вакцину проти коронавирусу, розроблену китайською фармацевтичною фірмою CanSino Biologics і військовими.

Добровольці були розділені на три групи по 36 чоловік, а потім отримали низьку, середню або високу дозу вакцини в установі, що належить збройним силам поліції міста. Деякі з добровольців розповіли про свій досвід в соціальних мережах.

Повідомляється, що далі всіх у клінічному процесі знаходиться експериментальна вакцина, розроблена в Гонконзі CanSino Biologics Inc. і Пекінським інститутом біотехнології. Вакцина знаходиться на другому етапі досліджень.

Велика Британія

З 23 квітня у Великій Британії почалися клінічні випробування на людях вакцини проти COVID-19, повідомляє Sky News з посиланням на міністра охорони здоров'я країни Метта Хенкока.

Вчені планують протестувати вакцину приблизно на 500 добровольцях до середини травня, і, якщо все пройде успішно, тестування поширять на інших бажаючих. Половина з 500 випробовуваних в рамках дослідження отримає один варіант вакцини, інша половина - інший варіант вакцини. Потім вчені будуть відслідковувати стан вакцинованих, і виявляти, чи заразився хтось із них коронавірусів.

Під егідою ВООЗ та університету Оксфорда почалися два найбільших в світі клінічних випробувань ліків проти коронавірусної хвороби. Так, випробування пройдуть приблизно в 170 лікарнях Великобританії на близько 8 тисяч пацієнтах, де медики і науковці перевіряють, чи зможуть 5 вже існуючих ліків зупинити відтворення коронавірусу в організмі. Відзначається, що на пацієнтах використовують комбінований препарат для лікування СНІДу, і антималярійний засіб.

Також, в Британії понад 20 тисяч осіб погодилися брати участь в програмі британської дослідницької групи hVIVO по розробці вакцини від коронавирусу і заразитися схожими вірусами. Експериментальну групу піддадуть впливу не COVID-19, так як для його лікування ще не знайдено гарантованих засобів, а вірусами того ж сімейства.

Ізраїль

В Ізраїлі вчені вже влітку почнуть клінічні випробування на людях вакцини проти коронавірусу SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19, повідомила газета The Jerusalem Post з посиланням на ізраїльську компанію з розробки вакцин MigVax.

Старший дослідник MigVax Ітамар Шаліт сказав, що після клінічних випробувань компанія разом з регулюючими органами визначить наступні дії. Він зазначив, що через багатомільйонний попит на вакцину "потрібні великі потужності для виробництва".

Також, група вчених з Ізраїльського інституту біологічних досліджень в Нес-Ціон заявила про те, що їм вдалося отримати антитіла до вірусу SARS-CoV-2.

Раніше, в Туреччині випробували вакцину від коронавірусу COVID-19. За словами професора медичного факультету університету Хаджеттепе Атеша Кара, випробування на тваринах були успішними.

Італія також почала випробування нової вакцини від COVID-19. Відзначається, що вакцину розробила компанія Takis, отримавши її на основі фрагмента генетичного матеріалу вірусу.

Раніше повідомлялося, що ВООЗ визначила трьох лідерів у розробці вакцин проти COVID-19. ВООЗ повідомляє, що кандидати на вакцини на доклінічних стадіях є також у таких гігантів фармацевтичної галузі як Pfizer Inc. і Sanofi. Також ставку на швидке введення вакцини робить Big Pharma. Серед лідерів по створенню вакцини, також китайська компанія CanSino.