UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Китаї заперечують випробування гіперзвукової ракети з ядерною боєголовкою

«Суперзброя» впоралась із завданням, вразивши інформаційну ціль.

У Китаї «оновили» інформацію щодо запуску нової гіперзвукової ракети, здатної нести ядерний заряд. За словами представника МЗС Китаю Чжао Ліцзяня, у серпні випробовувалась не новітня зброя, а космічний корабель.

Напередодні газета Financial Times опублікувала матеріал, в якому розповіла про сучасну гіперзвукову зброю Китаю. За словами інформованих співрозмовників журналістів, у серпні Пекін запустив нову ракету, здатну «облетіти Землю, нести ядерний заряд» і при цьому залишатися «невидимою» для американської протиракетної оборони.

Ракета нібито не змогла вразити ціль, промахнувшись на 32 кілометри, але продемонструвала перевагу КНР у цій сфері.

«Це була не ракета, це був космічний корабель. Це має велике значення для зниження вартості використання космічних апаратів», - цитує Ліцзяня BBC.

Представник дипвідомства також стверджував, що випробування проводилися не в серпні, а в липні, і були плановими, а їхня мета – «перевірка різних типів технологій багаторазових космічних апаратів».

Дипломат наголосив на тому, що багато країн у минулому проводили «аналогічні» випробування, а журналісти припустилися «неточності» при цитуванні джерел.

Гіперзвукові ракети набагато швидші та маневреніші за звичайні, їх важче перехопити. Матеріал FT укупі з нарощуванням ядерного потенціалу Пекіна викликав стурбованість у Вашингтоні. Низка західних країн також висловили стурбованість незодавньою демонстрацією військової потужності Китаю.

Читайте також: США можуть стримати агресивну поведінку Китаю — The Washington Post

Новою точкою протистояння Китаю та США може стати Тайвань. Влада Китаю не приховує намірів узяти острів під свій контроль, застосувавши, у разі потреби, силу. Цю силу вона час від часу намагається продемонструвати, а у відповідь наштовхується на спротив офіційного Тайбею та попередження США про готовність рішуче захищати острів.

До чого готуються Пекін і Тайбей і чим це може закінчитись, читайте у статті Наталії Бутирської «Чи ризикне Китай захопити Тайвань силою?» у ZN.UA.