UA / RU
Підтримати ZN.ua

У двох країнах зафіксували смерть людей з позитивним тестом на мавпячу віспу

Наразі достеменно невідомо, чи була смерть обох людей напряму пов'язана з африканським вірусом.

Спалах мавпячої віспи у світі викликав занепокоєння не лише у пересічних жителів планети, але і у представників ВООЗ, які 24 липня оголосили глобальну надзвичайну ситуацію через високий рівень захворюваності на вірус. Хвороба продовжує поширюватися, а в деяких випадках її перебіг пов’язують навіть зі смертю інфікованого. Зокрема, 23 серпня у Кубі та Мексиці оголосили про двох померлих, які до того отримали позитивний тест на віспу мавп. Про це повідомляє Reuters.

Тим не менш, за інформацією агентства, жодна з країн не пов’язує смерть людей з африканським вірусом. Міністерство охорони здоров'я Мексики повідомило, що експерти розслідують смерть ВІЛ-позитивного пацієнта, який помер від септичного шоку та пневмонії після підтвердження підозри на віспу мавп. Загалом, за даними відомства, в країні 386 підтверджених і 862 ймовірних випадки зараження віспою мавп.

Що стосується Куби, то тут у неділю, 21 серпня, помер 50-річний італієць. За день до цього у нього теж діагностували віспу мавп. Незважаючи на це, розтин тіла померлого показав, що причиною смерті став сепсис, пов'язаний з пневмонією та пошкодженням внутрішніх органів. 

Читайте також: Віспа мавп: найбільша кількість випадків захворювання зафіксована в США

Нагадаємо, що віспа мавп була вперше зареєстрована у лабораторних приматів у 1950-х роках. На відміну від COVID-19, вона не легко передається від людини до людини. Вірус вимагає прямого контакту з твариною-носієм хвороби, тісного контакту з зараженою людиною або «фомітами» (заражений одяг, рушники, меблі). Випадки зараження під час останнього спалаху відрізняються, оскільки виявлено, що віспа передається статевим шляхом.