UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Бразилії знизилася підтримка президента Лули перед місцевими виборами 

У січні буде два роки перебування Лули на посаді.

Підтримка президента Бразилії Луїса Інасіо Лули да Сілви у вересні знизилася, порівняно з результатами опитування, проведеного двома місяцями раніше. Про це в середу, 2 жовтня, заявила соціологічна компанія Quaest, повідомляє Reuters.

Читайте також: Якщо КНР та Бразилія залучать до «Друзів миру» десятки країн, Україна може забути про просування свого плану перемоги та Саміт миру – оглядач

Згідно з опитуванням Quaest, проведеним на замовлення компанії Genial, рівень схвалення правління Лули впав до 51% у вересні з 54% у липні, коли досяг свого найвищого рівня у 2024 році. Рівень несхвалення зріс до 45% з 43%.

Близько 38% респондентів заявили, що уряд Лули кращий, ніж адміністрація його попередника Жаїра Болсонару 2019-2022 років, порівняно з 51% раніше. Кількість тих, хто вважає його гіршим, також впала до 33% з 36%. Водночас кількість людей, які вважають обидва уряди “рівними”, зросла до 22% з 8%. 

Цього року Лула неодноразово заявляв, що його не турбують результати опитувань, підкреслюючи, що він усе ще перебуває лише на другому з чотирьох років на посаді, і, хоча економіка зросла більше, ніж очікувалося, людям потрібен час, аби помітити зміни.

В опитуванні Genial/Qualest з 25 по 29 вересня взяли участь дві тисячі респондентів. Похибка становить плюс-мінус 2%.

Читайте також: Z-патріоти вважають шкідливим «мирний план» Китаю та Бразилії, навіть попри підтримку його Москвою – оглядач

Опитування дає уявлення про популярність Лули напередодні місцевих виборів 6 жовтня, коли громадяни країни будуть обирати мерів і членів міських рад у більш ніж 5500 містах. 

До того ж, у січні наближається “до середини” чотирирічний термін президентства Лули. Очікується, що він балотуватиметься на переобрання у 2026 році, але політичний ландшафт у найбільшій країні Латинської Америки залишається невизначеним, а його головному супернику, ультраправому колишньому президенту Жаїру Болсонару заборонено обіймати державні посади до 2030 року.