UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білорусі перебувають понад 700 політв’язнів – правозахисники

Лише у середині вересня відбулися арешти 11 працівників деяких білоруських заводів та страйкових комітетів.

У Білорусі станом на 29 вересня правозахисники визнали політичними в’язнями 702 людини. Велика частина з них були незаконно затримані під час подій, які розгорнулися під час і після виборів президента Білорусі у 2020 році, інформує правозахисний центр «Весна».

«Серед політв'язнів – блогери, бізнесмени, активісти штабів кандидатів у президенти, учасники акцій протесту, які не побоялися скористатися своїм правом на мирні зібрання, на висловлення своєї думки та на участь в політичному житті країни», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що лише протягом 21-23 вересня відбулися арешти робітників заводу і представників страйкових комітетів "Гродно Азоту", Білоруського металургійного заводу, Білоруської залізниці та "Нафтану". Наголошується, що вони затримані за підозрою в державній зраді. Деякі затримані підозрюються в змові чи інших діях, скоєних з метою захоплення державної влади.

 Державні ЗМІ повідомили про порушення кримінальної справи за створення екстремістського формування: затримання пов'язують з діяльністю організації «Робочий рух», визнаної владою «екстремістською».

Ця організація також виступала за припинення застосування насильства і переслідування з боку силових відомств щодо мирних громадян, звільнення всіх політичних в'язнів і скасування винесених щодо них судових вироків, а також відставка Олександра Лукашенка з посади президента.

У травні правозахисний центр "Весна" зазначив, що у списку арештантів з політичних причин є прізвища 436 людей.

У серпні минулого року в Білорусі спалахнули протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ятеро протестувальників загинули. Десятки людей зникли безвісти.

Читайте також: Українець, засуджений у Білорусі за участь у протестах, подаватиме апеляцію

Після чергових сфальсифікованих виборів і придушення масових протестів Лукашенко почав прискорено дрейфувати в бік Кремля.

За формального збереження суверенітету Білорусі її інкорпорація до складу Росії збільшує ризики в сфері безпеки для Балто-Чорноморського регіону в цілому та України зокрема. Про ризики Союзної держави Росії і Білорусі читайте в статті Володимира Кравченка «Росія «м'яко» анексувала Білорусь: що це означає для України» у ZN.UA.