UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білорусі силовики проводять обшук в квартирі головного редактора «Нашої Ніви»

Газета опублікувала матеріал про тортури затриманих заступником міністра МВС.

Білоруські силовики прийшли з обшуком до квартири головного редактора «Нашої Ніви» Єгора Мартиновича і його дружини, журналістки TUT.BY Дарини Гуштин.

«У нас обшук. З приводу матеріалу про побитого Барсуковим ді-джея. Обшук проводить управління власної безпеки МВС», - написала вона у Facebook.

У нас ператрус. Па артикуле, дзе диджей кажа, што яго біў Барсукоў. Ператрус праводзіць УСБ МКС.

Опубліковано Adaria Gushtyn Вівторок, 22 вересня 2020 р

17 серпня видання випустило інтерв'ю з ді-джеєм Владом Соколовським. Він розповів про тортури в мінському СІЗО «Окрестіно». За словами музиканта, його бив заступник міністра МВС, начальник міліції громадської безпеки Алєксандр Барсуков.

«Наша Ніва» і TUT.BY активно висвітлюють протести в Білорусі, підтримуючи людей, що борються проти фальсифікації виборів і міліцейського свавілля. Роботу сайтів неодноразово блокували, а журналістів і головного редактора - затримували.

«НН» також хочуть оштрафувати через поранення журналістки Наталії Лубневської. На протестах 10 серпня Лубневська дістала поранення в ногу гумовою кулею, травму журналістки слідчі розглядають як «нещасний випадок на виробництві».

Читайте також: Затриманих у Мінську журналістів звинувачують в участі в несанкціонованому заході

У Білорусі вже понад місяць тривають протести проти режиму Алєксандра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Алєксандр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них вже вшосте. Згідно з офіційними даними ЦВК, він отримав 80%, а Світлана Тихановська – 10% голосів виборців. Україна, ЄС і низка європейських країн не визнають Лукашенка президентом Білорусі.

ОМОН застосовує проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ятеро протестуювальників загинули, десятки зникли безвісти.

Режим Алєксандра Лукашенка зробив ставку на час як на природний фактор зменшення кількості протестувальників. Але одночасно намагається точковими репресіями збити протести і взяти ситуацію під контроль. Докладніше про те, чи вдасться йому це –у статті Володимира Кравченка «Разом чи нарізно?» для ZN.UA.