UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білорусі показали перші деталі «конституційної реформи», а опозиція висунула свої вимоги

Насамперед у Лукашенка збираються переглянути повноваження міністрів і місцевої влади

Уряд Білорусі створив робочу групу, яка займеться розширенням повноважень Ради міністрів і місцевої влади.

Про це пише пресслужба білоруського уряду.

Керувати цією групою буде перший заступник прем'єр-міністра Білорусі Микола Снопков. Групі потрібно до 20 вересня проаналізувати низку білоруських законів щодо адміністративно-територіальних одиниць, їхнього найменування, погодження кадрових призначень, земельних та інших питань, які «передбачають залучення в їхні рішення глави держави».

«Також міжвідомчій робочій групі необхідно виробити на основі проведеного аналізу системні пропозиції щодо розширення повноважень уряду і місцевих органів влади в самостійному прийнятті рішень і внести їх до Ради міністрів», - зазначає прес-служба уряду.

Своєю чергою опозиція Білорусі звинуватила чинний уряд і силовиків в політичних репресіях і висунула свої вимоги для відновлення демократії в країні.

Так, Координаційна рада опозиції виступи із заявою, підкресливши, що для вжиття заходів щодо подолання кризи необхідно:

Нагадаємо, білоруська опозиція створила Координаційну раду, який сформулював свої вимоги до нинішньої влади. Конституційний суд Білорусі заявив про те, що його створення   не відповідає Конституції , а правоохоронці відкрили справу по ст. 361 КК (заклики до заподіяння шкоди нацбезпеці). Крім того, ОМОН затримав двох членів цієї організації.

Чи впаде режим Лукашенка в результаті вуличних протестів, і відправить Путін російські війська в Білорусь для його збереження при владі, читайте в матеріалах Володимира Кравченка « Білорусь вимагає змін » і « Дзвінок« одному »для ZN.UA.