UA / RU
Підтримати ZN.ua

У 2021 році забуті глобальні проблеми загострилися — The Washington Post

Цей рік став періодом випробувань.

У 2021 році пандемія коронавірусу  разом із низкою інших проблем змусила відносно стабільні ліберальні демократії Заходу зосередитися на внутрішніх питаннях. Але одним із побічних ефектів зосередження на внутрішній політиці стала відсутність уваги до різносторонньої кризи у всьому світі, пише The Washington Post.

У 2021 році загострилися серйозні гуманітарні та політичні катастрофи в різних країнах, які б отримали більше міжнародної уваги та допомоги в світі без пандемії. Громадянські війни поглибилися через відсутність дипломатичних ініціатив ззовні. Автократи зловживали проблемами ліберального світу, щоб посилити репресії. Наслідки зміни клімату лише загострили небезпеку та нестабільність.

Міжнародне співтовариство часто відкладало проблеми «на потім». Звичайно, неможливо вирішити всі проблеми світу, але коли демократичний світ навіть не намагається цього зробити, результат часто стає катастрофічним.

Наприкінці 2020 року Міжнародний комітет порятунку оприлюднив «Список спостереження за надзвичайними ситуаціями» з 10 забутих криз, на які міжнародне співтовариство повинно було реагувати у 2021 році. У звіті зазначається, що пандемія непропорційно завдає страждань бідним, вразливим і безсилим. Директор Міжнародного комітету порятунку Девід Мілібенд сказав, що 2021 рік запам’ятається тим, «як ми допомагали або відверталися від тих, хто страждав найбільше».

Нещодавно Міжнародний комітет порятунку опублікував оновлений список, і його вердикт щодо дій міжнародної спільноти цього року виявився невтішним. Він характеризує зміну гуманітарної ситуації, поширену в багатьох постраждалих від кризи регіонах, як «провал системи».

«Якщо 2020 рік навчив світ, як це, переживати кризу, то 2021 показав, що буває, коли криза стає тривалою і навіть рутинною. Для тих, хто живе в найбільш постраждалих країнах світу постійна криза — нова норма», — сказав Мілібенд.

10 країн, які виділяє Міжнародний комітет порятунку, відрізняються за багатьма аспектами, але всі вони здебільшого ігноруються демократичним світом, а їхні проблеми загострюються. Афганістан став однією з ключових тем для обговорення під час невдалого виведення військ США і захоплення влади талібами. Тепер країна ризикує зіштовхнутися із масовим голодом.

За даними Міжнародного комітету порятунку, у 2021 році в Ємені більше половини населення страждало від продовольчої кризи, оскільки громадянська війна там триває вже сьомий рік. Відсутність міжнародної уваги гарантує, що ситуація в Ємені буде погіршуватися і наступного року. Гуманітарні та політичні умови в країнах Африки погіршилися у 2021 році без відповідного збільшення міжнародної допомоги з-за меж континенту.

Військові М’янми потрапили в «насильницький глухий кут» зі своїм народом після перевороту, що обмежує доступ до гуманітарної допомоги та сприяє розвитку економічної кризи.

Жорстока громадянська війна в Ефіопії руйнує здатність країни функціонувати, а тим більше – розв’язувати глибокі внутрішні розбіжності. Військові злочини з обох сторін залишаються практично безкарними. Також немає реалістичної міжнародної ініціативи, щоб пом’якшити ситуацію у Сирії, де мільйони людей, що відмовляються жити під правлінням Башара Асада, намагаються уникнути COVID-19, голоду та агресії власного уряду.

Ліван, Гаїті, Венесуела та інші країни перебувають у жахливому становищі та на небезпечних траєкторіях. Скільки часу пройде, перш ніж одна з цих криз переросте в міжнародну надзвичайну ситуацію, яку більше не можна буде ігнорувати?

Західні країни повинні знову присвятити себе зусиллям з розв’язання конфліктів. У 2022 році важливо піклуватися про забуті світові кризи та робити більше для вирішення проблем. Не можна дозволити собі ще один рік занедбаності, резюмує видання.

Читайте також: На Європу чекає важкий 2022 рік — The Guardian

Світ на порозі 2022 року здається особливо непередбачуваним і тривожним. Автори Financial Times діляться своїми прогнозами на 2022 рік: від можливої появи ще більш трансмісивного штаму коронавірусу до конфлікту РФ та України.