UA / RU
Підтримати ZN.ua

Центр прийому мігрантів на південному сході Англії більше схожий на в'язницю – АР

Замість 1600 мігрантів там перебувають 4000.

За дротяними парканами на південному сході Англії діти розмахують руками та скандують "свобода", щоб привернути увагу людей з іншого боку. Маленька дівчинка кидає пляшку з листом всередині. "Нам потрібна ваша допомога. Будь ласка, допоможіть нам", – йдеться у записці.

Діти знаходяться серед тисяч людей, які перебувають в умовах небезпечної переповненості в колишньому аеропорту, що служить центром обробки мігрантів, які нещодавно прибули на британські береги після перетину Ла-Маншу на невеликих човнах. Ситуація, що склалася в центрі прийому мігрантів, викликала гарячі суперечки про ставлення консервативного уряду Великобританії до прохачів притулку.

Центр у Кенті був задуманий як пункт короткострокової обробки, в якому розмістилося близько 1600 новоприбулих. Цього тижня там перебувало до 4 000 осіб, причому деякі з них, за деякими даними, незаконно утримувалися під вартою протягом місяця або більше.

Незалежні державні інспектори заявили, що бачили сім'ї, які сплять на підлозі в умовах, що нагадують тюремні. Інспектори попередили про ризик спалахів захворювань після того, як було зареєстровано випадки корости, дифтерії та інших захворювань.

"Ласкаво просимо до Великобританії", - говорив заголовок в газеті Metro, що супроводжується фотографією маленьких дітей крупним планом, що виглядають через металеві огорожі.

Зіткнувшись із тиском щодо ситуації, що склалася, міністр внутрішніх справ Великобританії Сьюелла Браверман виступила на захист політики уряду і назвала зростаючу кількість мігрантів, які прибувають через Ла-Манш, "вторгненням на наше південне узбережжя". Її висловлювання викликало загальне засудження.

Читайте також: Кількість українських біженців зі статусом тимчасового захисту в Європі зросла до 4,2 мільйонів — ООН

Умови в центрі в Манстоні привернули увагу до більш широких проблем британської системи надання притулку, яка важко справляється з рекордною кількістю біженців.

"Ми маємо свого роду ідеальний шторм: прибуває все більше людей - про що уряд попереджали - і до цього додається величезний список чекаючих на рішення британської влади прохачів притулку, що налічує близько 100 000 осіб", - сказав Джонатан Елліс, керівник відділу політики та зв'язків з громадськістю Британська рада у справах біженців.

На його думку, не вистачає політичної волі, політичної спрямованості та, отже, відповідних ресурсів для реального вирішення цієї проблеми.

Близько 40 000 людей з таких країн, як Іран, Афганістан, Ірак та Албанія, перетнули один із найжвавіших судноплавних шляхів у світі – Ла-Манш – на яликах та інших непристосованих для цього човнах із північної Франції цього року в надії розпочати нове життя у Великобританії.

Це найбільше число, коли-небудь зареєстроване, і воно є експонентним зростанням порівняно з 2018 роком, коли було виявлено всього 299 мігрантів, які прибули до Англії на невеликих човнах без дозволу, свідчать офіційні дані. Минулого року їх було 28 536. Десятки людей загинули, намагаючись пропливти цим маршрутом.

Браверман, відома своїм безкомпромісним підходом до імміграції, звинуватила злочинні угруповання у сприянні перетину кордону та зосередилася на тому, що вона називає надуманими заявами деяких із тих, хто шукає притулку.

Цього тижня вона сказала законодавцям у парламенті "перестати вдавати, що всі вони — біженці, які потрапили в біду". Її різкі висловлювання викликали критику, зокрема з боку правлячої Консервативної партії. Деякі критики звинувачують Браверман у розпалюванні антиіммігрантської ненависті.

"З моменту мого приїзду риторика уряду зводилася до того, що мігранти стають цапами-відбувайлами, звинувачуючи нас у проблемах цієї країни. Але все стало набагато гірше", - сказав Хасан Аккад, документаліст, який утік із Сирії у 2012 році, щоб отримати притулок у Великобританії.

Коли міністр внутрішніх справ порівнює прохачів притулку з ворогом, що вторгся, ви даєте громадськості зелене світло для нападок на них", — додав Аккад, який працює з благодійною організацією для біженців "Вибери любов".

Переповненість центру в Манстоні досягла межі цього тижня після того, як сотні людей були переведені туди з іншого розташованого неподалік центру з обробки мігрантів, куди було кинуто «коктейлі Молотова». Поліція заявила, що людина, яка вчинила напад 30 жовтня і наклала на себе руки після цього, швидше за все, була рухома "ненавистю".

Критики кажуть, що некомпетентність уряду в управлінні британською системою надання притулку виходить за межі Манстона.

Опозиційна Лейбористська партія заявила, що минулого року було розглянуто лише 4% клопотань про надання притулку від прибули на невеликих судах, що означає, що понад 100 000 осіб перебувають у невизначеності, очікуючи на розгляд їхніх заяв про надання захисту.

Великобританія є найкращим місцем призначення в Європі для мігрантів, які розмовляють англійською або мають родинні зв'язки в цій країні. До пандемії коронавірусу багато хто намагався перетнути кордон із півночі Франції, ховаючись у вантажівках, що прямували через тунель під Ла-Маншем. Обмеження на в'їзд COVID-19 та суворіші заходи безпеки на цьому маршруті зробили небезпечну морську подорож більш прийнятним способом потрапити до Великобританії.

Але, незважаючи на безпрецедентне зростання кількості людей, які прибувають на човнах, Великобританія приймає набагато менше прохачів притулку, ніж багато інших європейських країн, включаючи Францію, Німеччину та Італію.

Минулого року 48 540 осіб подали прохання про надання притулку у Великій Британії порівняно зі 148 200 заявниками у Німеччині та більш ніж 103 000 у Франції.

Спірна угода, яку уряд Великобританії уклав з Руандою у квітні, зміцнила її репутацію не найбільш гостинної країни. Угода передбачала депортацію деяких осіб, які шукають притулку, до африканської країни, де їх заяви розглядатимуться, а успішним заявникам буде дозволено залишитися в Руанді. План був покликаний утримати людей від нелегального в'їзду до Великобританії, але на сьогоднішній день ніхто не був депортований через юридичні та політичні проблеми.

Влада Великобританії також намагалася співпрацювати зі своїми французькими колегами, щоб зупинити перетин Ла-Маншу. Обидві сторони вели напружені суперечки з цього питання минулого року, але відносини, схоже, покращали після того, як Ліз Трасс та її наступник Ріші Сунак стали прем'єр-міністрами.

У телефонній розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном минулого тижня Сунак сказав, що Великобританія і Франція «віддані поглибленню нашого партнерства, щоб запобігти смертельним подорожам через Ла-Манш, які приносять користь організованим злочинцям».

Елліс із Ради у справах біженців заявив, що влада зрештою повинна менше зосереджуватися на ворожій риториці та стримуванні і більше на безпечніших шляхах подання заяви про надання притулку законними особами, які шукають притулку.

"Нам потрібно кинути виклик цій політичній риториці про те, що люди повинні приїжджати до цієї країни лише законними шляхами", - сказав він. - Нібито це розумно, але для тих, хто тікає з Африканського Рогу, куди їм іти? Що це за безпечні маршрути? Тут нічого немає."

Нагадаємо, українські біженці у Великій Британії незабаром можуть опинитися на вулиці. Понад 100 000 людей стали гостями британських сімей у рамках програми "Дома для України", але у багатьох із них закінчується шестимісячний термін перебування, і їм нема куди йти.