UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп запропонував Джонсону спільний запуск 5G без Huawei

Президент США нагадав британському прем'єру, що китайська компанія може становити загрозу національній безпеці Сполученого Королівства.

Президент США Дональд Трамп запропонував прем'єр-міністру Великої Британії Борису Джонсону спільний проект по запуску мобільного зв'язку п'ятого покоління (стандарт 5G) без участі китайської корпорації Huawei. У ході телефонної розмови американської президент нагадав співрозмовнику, що Huawei може становити загрозу для національної безпеки Сполученого Королівства, передає The Times.

Трамп зазначив, що США і Британія могли б запустити 5G без допомоги компанії з КНР.

Проте Рада національної безпеки під головуванням Джонсона погодився надати Huawei обмежений доступ до національної телекомунікаційній системі.

На думку авторів публікації, у Лондоні вважають, що для реалізації пропозиції Трампа потрібно занадто багато часу.

Huawei підозрюють в передачі інформації китайській владі. Через це від продукції компанії відмовляються державні органи США, Австралії та Нової Зеландії. Про те, що продукція Huawei може становити загрозу національній безпеці, заявили в Чехії і Польщі. США ввели санкції проти Huawei.

У грудні 2018 року в Канаді за запитом США заарештували фінансового директора і дочку засновника китайської корпорації Huawei Technologies Мен Ваньчжоу. Офіційною причиною затримання є підозра у шахрайстві та порушенні торговельних санкцій, запроваджених Вашингтоном проти Ірану. За даними ФБР, Huawei порушувала санкції США, продаючи обладнання Ірану, а Мен Ваньчжоу ввела в оману банк HSBC у питанні діяльності Huawei в Ірані.

Прокуратура просила заарештувати Мен Ваньчжоу з альтернативою 15 мільйонів доларів США застави, але суд знизив суму застави до 7 млн доларів.

Після сплати застави Мен Ваньчжоу живе в своєму будинку в Ванкувері і судитися з канадським урядом.

22 грудня 2018 року два громадянина Канади були арештовані в Китаї. Канада і США вимагають негайно звільнити колишнього бізнесмена і аналітика Майкла Ковріга і бізнесмена Майкла Спейвора, оголосивши їх арешт помстою Китаю за Мен Ваньчжоу.