UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тіхановська оголосила про акцію солідарності з Білоруссю

До Романа Протасевича та Софії Сапега досі не пускають адвокатів

Лідерка опозиції Білорусі Світлана Тіхановська оголосила про проведення в найближчу суботу міжнародної акції солідарності з жителями своєї країни.

"Ми продовжуємо роботу щодо інциденту із захопленням літака. До Романа Протасевича та Софії Сапега досі не пускають адвокатів. Це означає, що ми досі не знаємо, в яких умовах перебувають заручники і як з ними поводяться... Ми оголосили 29 травня - дату затримання Сяргєя Тіхановського - днем солідарності", - сказала вона в четвер.

Вона додала, що в цей день в різних країнах світу очікується глобальний пікет солідарності з участю місцевих політиків і представників білоруської діаспори.

Тіхановська очікує, що жителі самої Білорусі в цей день підтримають один одного "можливими способами - вуличними акціями, символами і листами політв'язням".

Чоловік Світлани Тіхановської - Сяргєй у 2020 році висунув свою кандидатуру на пост президента Білорусі, однак Центральна виборча комісія відмовила йому в реєстрації. Тоді документи на реєстрацію кандидатом в президенти подала його дружина, вона була зареєстрована, а Тіхановський очолив її ініціативну групу. 29 травня 2020 року в Гродно Тіхановський був затриманий співробітниками правоохоронних органів. Згодом йому було поставлено порушення ряду статей Кримінального кодексу. Йому загрожує 15 років в'язниці.

Читайте також: Велика сімка закликала Лукашенка негайно звільнити Романа Протасевича

Докладніше про те, що означає викрадення білоруськими силовиками опозиціонера Романа Протасевича, яким може бути покарання Європи для диктатора, котрий загрався, і що слід робити Україні у ситуації, що склалася, читайте в статті Володимира Кравченка «Зона, заборонена для польотів» у ZN.UA.