UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Guardian: Третина світового виробництва продуктів харчування під загрозою через кліматичну кризу

Це серйозна причина для занепокоєння, попереджають вчені.

Третина світового виробництва продуктів харчування опиниться під загрозою вже до кінця століття, якщо викиди парникових газів продовжать зростати нинішніми темпами, пише британська газета The Guardian.

У багатьох ключових районах виробництва продуктів харчування у світі спостерігається підвищення температури, крім того, різко змінюється характер опадів. Згідно з прогнозами вчених, якщо викиди парникових газів не зменшаться, температура зросте приблизно на 3,7°С.

Дослідники з Університету Аалто у Фінляндії підрахували, що близько 95% поточного виробництва продуктів харчування наразі припадає на райони, які вони визначають як «безпечний кліматичний простір». Тобто, загальні умови, температура, кількість опадів і посушливість у таких регіонах на відносно безпечному рівні.

Якби температура піднялася на 3,7°С до кінця століття, ця «кліматично безпечна зона» різко скоротилася б. Негативні наслідки здебільшого торкнулися б південної та південно-східної Азії, а також африканської «Судано-Сахельської зони», йдеться в новому дослідженні вчених.

Однак, якщо рівень викидів парникових газів зменшиться, а світ досягне цілей Паризької кліматичної угоди, обмежуючи підвищення температури до 1,5 ° C або 2 ° C вище доіндустріального рівня, тоді близько 5% –8% світового виробництва продовольства опиниться під загрозою.

«Третина світового виробництва продуктів харчування буде під загрозою. Це серйозна причина для занепокоєння, оскільки кліматично безпечний простір занадто невеликий. Але є заходи, які ми можемо вжити для зменшення викидів парникових газів. І ми повинні розширити можливості людей, які проживають у кліматично небезпечних зонах, щоб зменшити наслідки зміни клімату та підвищити їх стійкість до загрози», - каже доцент в Університеті Аалто і провідний автор дослідження Матті Кумму.

Попри те, що підвищення температури може розширити виробництво продуктів харчування в інших місцях, які наразі є менш «продуктивними», наприклад, у скандинавських регіонах, це не допоможе компенсувати втрату важливих регіонів виробництва продуктів харчування на півдні, кажуть вчені.

«Знайдуться як переможці, так і переможені, але втрат буде набагато більше. До того ж, регіонів для переміщення виробництва продуктів харчування занадто мало - ми вже на межі», - сказав Матті Кумму.

За його словами, кліматична криза зачепить тваринництво, а також становить серйозні ризики для рослинництва. Крім того, багато районів, швидше за все, зіштовхнуться зі зростанням дефіциту води. Дослідники вивчили вплив кліматичних змін на 27 найважливіших продовольчих культур та сім видів тварин.

До кінця цього століття, за сценарієм з «високим рівнем викидів», у всьому світі може утворитися близько 4 мільйонів кв. км нової пустелі, показало дослідження.

Якщо температура підніметься на 1,5 - 2°С, бореальні ліси північної Америки, Росії та Європи скоротяться зі своїх нинішніх 7 мільйонів квадратних миль до приблизно 6 мільйонів квадратних миль вже до 2100 року. За сценарієм «високого рівня парникових викидів» залишиться лише 3 мільйони квадратних миль бореальних лісів, прогнозують дослідники.

Читайте також: ЄС скоротить викиди парникових газів на 55%

Раніше повідомлялося, що унаслідок глобального потепління температура повітря у деяких країнах до 2050 року може піднятися до екстремальних 56 °C.

Вчені попереджають, що подібні погодні умови становлять серйозну загрозу для людей і тварин.

Опитування людей із 14 країн показує, що найбільше люди зараз бояться наслідків кліматичних змін та виявлення нових невідомих хвороб, згідно з даними дослідницького центру Pew.

Більшість з усіх респондентів заявляють, що обидві проблеми є ключовими загрозами для їх країн. Загалом, опитані найчастіше згадували саме екологічні проблеми та циркуляцію інфекційних хвороб, ніж інші загрози, такі як тероризм, кібератаки, поширення ядерної зброї, економічні негаразди та масова міграція.