UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Economist: Що Кіссінджер говорив про Україну і її майбутнє в останній рік свого життя?

Видання наводить ключові тези про Україну, НАТО і російське вторгнення з останнього інтерв’ю колишнього Держсекретаря.

Протягом двох днів наприкінці квітня 2023 року журналісти The Economist провели понад 8 годин у розмові з колишнім Держсекретарем США Генрі Кіссінджером. Під час інтерв’ю він називав президента України Володимира Зеленського «надзвичайним лідером», який чинить мудро, коли вітає дипломатичні зусилля Китаю щодо закінчення війни.

Кіссінджер також пояснив, чому він змінив свою точку зору і почав підтримувати ідею вступу України в НАТО, застерігаючи, що європейські лідери помиляються, коли вагаються з наданням Києву членства. Він також пояснив, чому приєднання України до Альянсу було б і в інтересах Росії.

Сьогодні стало відомо, що Генрі Кіссінджер помер у віці 100 років. З цієї нагоди The Economist наводить кілька ключових тез, які прозвучали під останнього інтерв’ю Держсекретаря для видання.

Україна повинна вступити в НАТО заради Європи і Росії

«Те, що зараз говорять європейці, на мою думку, є шалено небезпечним. Тому що європейці кажуть: «Ми не хочемо, щоб українці були в НАТО, тому що це занадто ризиковано. Але ми озброїмо їх до зубів і дамо їм найсучаснішу зброю». І як це має спрацювати? Ми не повинні закінчити цю війну неправильно. Якщо припустити ймовірний результат, то він буде приблизно схожий на статус-кво анте, який існував до 24 лютого 2022 року. Результат має бути таким, щоб Україна залишалася під захистом Європи, а не перетворилася на самотню державу, яка дбає лише про себе», - говорив Кіссінджер в інтерв’ю для The Economist.

Читайте також: Чи покличуть Україну до НАТО наступного року

«Якби я говорив з Путіним, я б сказав йому, що він теж у більшій безпеці з Україною в НАТО», - додав він.

«Ми озброїли Україну до такої міри, що вона буде найкраще озброєною країною з найменш стратегічно досвідченим керівництвом в Європі. Якщо війна закінчиться так, як вона, ймовірно, закінчиться, і Росія втратить багато своїх здобутків, але збереже Севастополь, ми можемо мати незадоволену Росію, але також і незадоволену Україну - іншими словами, баланс незадоволеності. Тому для безпеки Європи краще мати Україну в НАТО, де вона не зможе приймати національні рішення щодо територіальних претензій», - пояснив він свою позицію.

Про загрозу глобального конфлікту через протистояння Америки і Китаю

«Ми знаходимося в класичній ситуації, як перед Першою світовою війною, коли жодна зі сторін не має великого поля для політичних поступок і коли будь-яке порушення рівноваги може призвести до катастрофічних наслідків», - говорив Кіссінджер.

«Обидві сторони переконали себе в тому, що інша становить стратегічну небезпеку. Ми стоїмо на шляху до великодержавного протистояння. Дві найбільші небезпеки для миру зараз - це ми самі (Америка і Китай). У тому сенсі, що ми маємо здатність знищити людство», - застеріг він.

Про готовність України говорити з Китаєм про війну

«Українці хочуть відносин. Зеленський виявився надзвичайним лідером, і це прояв мудрості з його боку, тому що після обіцянки «партнерства без обмежень» між Росією і Китаєм можна було подумати, що Китай ніколи не буде вести дипломатію паралельно з НАТО», - говорив Кіссінджер The Economist.

Читайте також: Newsweek: США могли б підтримати  мирний план Китаю для України, щоб загнати в «пастку» власної ініціативи

«Україна зараз - це провідна держава. Китайці говорять про спільні відносини», - додав він.

Про загрозу, що насувається з боку штучного інтелекту

«Китай і Америка - це дві держави такого типу, де історично військова конфронтація була неминучою. Але це не можна назвати нормальною обставиною, тому що є взаємне гарантоване знищення і штучний інтелект. Ми знаходимося на самому початку можливостей, коли машини можуть нав'язати глобальну чуму чи інші пандемії, йдеться не лише про ядерні, але й будь-які інші способи людського знищення. Обставини вимагають відповідальних лідерів, які принаймні намагатимуться уникнути конфлікту», - говорив колишній Держсекретар США.

Сумніви Кіссінджера щодо відносин Китаю з Росією

«До угоди між Путіним і Сі Цзіньпіном на Олімпійських іграх, коли лідер Китаю заявив про свою позицію проти розширення НАТО, я не думаю, що будь-який китайський лідер висловлював свою точку зору на європейську еволюцію до цього. Сі Цзіньпін, мабуть, знав, що Путін вторгнеться в Україну. Це серйозне китайське зобов’язання», - говорив він.

«Я ніколи не зустрічав російського лідера, який би сказав щось хороше про Китай. І я ніколи не зустрічав китайського лідера, який би сказав щось хороше про Росію, між ними існує певне презирство», - додав Кіссінджер.

Читайте також: Китай попередив, що незалежність Тайваню "означає війну” 

Японія стане ядерною державою через 5 років

«Щодо Японії. У них є досить чітке бачення того, куди вони йдуть, вони прямують до того, щоб стати ядерною державою через 5 років. І вони завжди хочуть бути поруч з нами. Хоча я не виключаю, що вони можуть укладати незручні для нас угоди. Але вони завжди будуть турбуватися про Китай і про співвідношення сил між ними. Так само я не думаю, що Японія має намір бути постійним членом глобальної багатосторонньої системи, яка буде їх обмежувати», - допустив Кіссінджер.