UA / RU
Підтримати ZN.ua

The Economist проаналізував, чи дійсно обов'язкова вакцинація ефективна

Досвід деяких країн свідчить про ефективність такого підходу.

Значна частина населення у світі досі не отримала вакцину від COVID-19. Деякі люди чинять опір щепленням, незважаючи на різні стимули до вакцинації та активні заклики урядів. Тим часом у деяких державах запроваджується обов’язкова вакцинація населення. Наскільки вона ефективна? Недавній успішний досвід деяких країн проливає світло на ситуацію, пише The Economist.

5 серпня 2021 року Квебек став першою канадською провінцією, яка оголосила про необхідність вакцинації для відвідування барів, спортзалів і ресторанів. У наступні місяці інші канадські провінції наслідували приклад Квебеку.

Це фактично створило природний експеримент: порівняння провінцій з вимогами обов’язкової вакциниції з тими, у яких немає таких вимог. «Експеримент» допоміг оцінити, наскільки подібні рішення ефективні.

Четверо економістів — Олександр Караїванов, Донгу Кім, Ши Ен Лу та Хітоші Шигеока, усі з Університету Саймона Фрейзера в Британській Колумбії, проводили розрахунки.

За тиждень після оголошення вимог про проходження обов’язкової вакцинації кількість отримання першої дози щеплення зросла на 42% порівняно з попереднім тижнем, а за два тижні показник збільшився на 71%. За підрахунками економістів, за шість тижнів було вакциновано ще 287 тисяч людей.

Влітку 2021 року Франція, Німеччина та Італія запровадили подібні загальнонаціональні вимоги щодо отримання вакцин для відвідування певних громадських місць та заходів. Дослідники підрахували, що такі заходи виявилися ефективними.

До кінця жовтня 2021 року більше 85% населення Італії, яке потрапило під дію вимог вакцинації, отримало щеплення, що приблизно на 12 процентних пунктів більше, ніж якби вимога не набула чинності.

У Франції політика обов’язкової вакцинації підвищила показники отримання щеплень на вісім процентних пунктів, у Німеччині — на п’ять.

Інший аналіз економіста Мікеля Оліу-Бартона та його колег підтверджує такі висновки. Аналітики виявили, що потреба в отриманні сертифікатів вакцинації у Франції, Німеччині та Італії не тільки збільшила «популярність» щеплень, але й запобігла 46 тисячам госпіталізацій, а також допомогла уникнути 11,2 млрд доларів економічних збитків і 6 400 смертей.

Зараз деякі країни розходяться у думках щодо запровадження такої політики. Деякі з них подвоюють зусилля і пропонують більше «вакцинальних вимог».

Квебек тепер планує запровадити «податок для невакцинованих». В Америці, яка, для прикладу, залишилася без запровадження обов’язкової вакцинації, проблема відмови від отримання щеплень може загостритися. Однак навіть, приголомшливий успіх може стати змарнованою можливістю, резюмує видання.

Читайте також: У МОЗ пояснили, які вакцини підходять для ревакцинації від ковіду

Раніше в Міністерстві охорони здоров'я заявили, що в Україні немає примусової вакцинації, а є обов'язкова. Відомство визначило перелік осіб, які підпадають під неї. Серед них - працівники всіх освітніх установ, включаючи ПТУ і дитсадки. При цьому невакциновані особи можуть бути недопущені до роботи без збереження заробітної плати. Фактично, людину не звільнятимуть, але й можливості заробляти гроші у неї не буде.

Докладніше про обов'язкову вакцинацію в Україні читайте в статті Алли Котляр "Вакцинальна кампанія: як владі завоювати довіру людей".

Про те, чого можна досягти примусом, читайте в статті Оксани Онищенко "Обов'язкова вакцинація вчителів. Три питання, на які немає відповідей".

Які обмеження очікують невакцинованих від COVID-19 громадян в різних країнах - розповідає в статті "Вакцинація та "дискримінація" Олексій Коваль.